Pomáhame deťom s diabetom

Deň 14. november je vyhlásený za Svetový deň diabetu. Diabetes mellitus, teda cukrovka, sa týka takmer 5 % obyvateľov Slovenska a patrí k jedným z najzávažnejších ochorení u nás. Jednou zo základných príčin vzniku cukrovky je to, že pankreas prestáva produkovať inzulín alebo ho vytvára v nesprávnom čase. Z toho dôvodu sa nespotrebovaná glukóza hromadí v krvi a jej hodnoty narastajú s každým zjedeným jedlom. Trpeli ňou Liz Taylor, Halle Barry, Elvis Presley, Ernest Hemingway, Stano Dančiak či autor mafiánskych románov Mario Puzo, ale aj mnoho iných známych osobností. Cukrovka sa však nevyhýba ani „obyčajným“ ľuďom či dokonca malým deťom.

Mestská časť Bratislava – Petržalka sa už dlhodobo snaží zabezpečovať kvalitné vzdelávanie nielen pre zdravé deti, ale aj pre tie s rôznymi typmi ochorení (poruchy autistického spektra, zdravotne oslabené deti či deti s poruchami výživy). V populácii čoraz viac narastá počet detí, ktoré majú problémy tráviť niektoré potraviny, majú rôzne potravinové alergie alebo sa musia popasovať s cukrovkou či fenylketonúriou, ktoré si tiež vyžadujú špeciálnu stravu.
Kým sú deti malé a je s nimi rodič doma, zvyčajne stravu zvládajú bez väčších problémov. Tie nastávajú až pri podaní žiadosti do materskej školy, kedy sa deti s vážnejšími zdravotnými problémami do materskej školy nedostanú, nakoľko vyžadujú nielen špeciálnu stravu, ale najmä zdravotný dohľad, ktorý im pedagógovia nevedia zabezpečiť. K takýmto deťom patria napríklad aj diabetici.

Petržalka sa snažila problém rodičov a ich detí riešiť, vďaka čomu sa nám podarilo otvoriť v Materskej škole na Pifflovej ulici triedu pre deti s poruchami výživy, ktoré by inak nemohli navštevovať predškolské zariadenie. Predtým sa v tejto časti materskej školy nachádzalo sanatórium pre deti s poruchami výživy. Po ukončení jeho prevádzky samospráva prevzala tieto priestory a vybudovala špeciálnu triedu pre deti, ktoré majú výživové obmedzenia. Momentálne v tejto triede pracujú dve učiteľky a jedna zdravotná sestra. V triede je spolu 22 detí s rôznymi alergiami, intoleranciami, histamínovou intoleranciou, cystickou fibrózou či diabetici. Aktuálne je v tejto triede päť detí s diabetom mellitus. Práve diabetici potrebujú zvýšenú pozornosť, keďže okrem špeciálnej stravy je počas ich pobytu nutné pravidelne merať deťom aj glykémiu. Diabetici (ako aj iné deti v špeciálnej triede) majú svoju kuchárku, ktorá im pravidelne pripravuje stravu podľa individuálnych potrieb každého dieťaťa. „Samozrejme, každé dieťa je iné a najmä diabetikov zdravotná sestra musí častejšie kontrolovať, merať im glykémiu či podávať desiatu v inom intervale ako u iných detí, ale inak sú to živé a aktívne deti, ktoré sa radi hrajú, šantia. Čo sa týka prevádzky, majú jedno obmedzenie. Do materskej školy môžu chodiť v čase od 7.30 do 15.30 h., nakoľko zo zdravotných dôvodov nemôžu byť v triede bez prítomnosti zdravotnej sestry, ktorá je momentálne u nás zamestnaná na 8-hodinový úväzok,“ povedala riaditeľka Materskej školy na Pifflovej ulici Emília Šimková. Trieda pre deti s poruchami výživy je zatiaľ jedinou v Bratislave, napriek tomu, že by sa takýchto tried zišlo oveľa viac , a to nielen v hlavnom meste, ale aj v iných kútoch Slovenska.

web od 2day