Čistenie Petržky s Prayem

V sobotu 24. novembra ste mohli v Petržalke natrafiť na skupinku mladých ľudí v mikinách s nápisom „Prayem“ s vreciami v rukách a zbierajúcich odpadky. Zoskupenie Prayem tvorí skupina iniciatívnych stredoškolákov, ktorá chce budovať komunitu, spojiť ľudí a skrášliť Bratislavu. „Chceme byť aktívnou súčasťou mesta a pomáhať,“ začal rozhovor len 17-ročný gymnazista Jakub Ratajík z Petržalky, ktorý má iné záľuby ako väčšina jeho rovesníkov. Už viac ako dva roky sa spolu s ďalšími členmi zoskupenia venujú pomoci druhým. Keď oslovili oddelenie životného prostredia miestneho úradu s otázkou, či by mohli upratať Petržalku, dostali jednoznačné áno.

Ako vznikla iniciatíva „Prayem“?

Začalo to nápadom. Pred dvomi rokmi sme sa rozhodli, že chceme pomáhať ľuďom. Najprv sme vyzbierali peniaze pre ľudí bez domova, potom na karneval pre detí z detského domova a pre Neziskovú organizáciu Plamienok, ktorá pomáha nevyliečiteľne chorým deťom. Tento rok sme si povedali, že sa zameriame na životné prostredie, ktoré je kvôli veľkému množstvu odpadu veľmi diskutovanou témou. Oslovili sme viaceré bratislavské mestské časti a Petržalka bola veľmi zhovievavá. Sám som z Petržalky, o to viac ma potešilo, že môžem mať krajšie a čistejšie prostredie.

Iniciovali ste s kamošmi akciu „Čistenie Petržky s Prayem“. Ako to dopadlo?

Akcia dopadla super. Neodradila nás zima ani slabé prehánky. Stretli sme sa pri dostihovej dráhe a po krátkom pokeci a spoločnom čaji, ktorý sme pripravili, sme sa rozdelili na dve skupiny. Bolo nás dokopy 10 priateľov. Jedna skupina čistila celý čas (3 hodiny) lužný les pri dostihovej dráhe. Druhá skupina išli čistiť na Gessayovu ulicu k Chorvátskemu ramenu a potom prešli na Vyšehradskú a na miesto bývalého trhoviska Braník. Dokopy sme vyzbierali 13 plných vriec odpadu. Pred akciou nebolo príliš veľa ľudí nadšených, ale po nej sa nám niektorí ozvali, že sa im veľmi páči, čo sme spravili, niektorí dokonca sľúbili, že nabudúce pôjdu do toho určite s nami, vrátane našej profesorky biológie.

Mali ste spomínané lokality Petržalky vopred vytipované?

Áno, ale dosť nám pomohlo oddelenie životného prostredia, odkiaľ nám poslali dokument s vyznačenými lokalitami. Po tom, čo sme udalosť zdieľali na sociálnych sieťach, svoje tipy nám poslali aj miestni obyvatelia. Napriek tomu, že si z vlastných zdrojov dokážeme zabezpečiť vlastné vrecia a rukavice, ponúkli sa, že nám všetko poskytnú a dokonca odvezú vrecia, za čo im veľmi ďakujeme.

Asi ste boli ohromení množstvom vyzbieraného odpadu…

Naozaj sme nečakali, že sa bude dať toľko toho vyzbierať. Predsa len, keď sú odpadky porozhadzované, nebudí to až takú hrôzu, ale keď sa dajú na kopu, je až strašidelné zistiť, ako veľmi si nevážime prírodu. A pritom stačí začať sám od seba drobnosťami. Myslím, že problémom je naša mentalita. Mali by sme ukázať, že sme hrdí na mesto, v ktorom bývame. Nechceme pochopiť, že sme jeho súčasťou.

Je pozoruhodné, že chalana v tvojom veku zaujíma čistota mesta, v ktorom žije. Podporujú ťa v tom tvoji kamaráti?

Určite áno. Človek má väčšiu chuť a motiváciu robiť dobrú vec, keď v tom nie je sám. V našom združení sme zatiaľ iba štyria, no komunita dokáže veľké veci a nezáleží na jej veľkosti. Treba najmä vôľu a chuť, ktorú my máme. Veď „Prayem“ je o tom, že si „prayeme“ prispieť na dobrú vec a ukázať ľuďom, že problémy sa dajú riešiť aj inak, ako nadávaním na neporiadok.

web od 2day