ZŠ Černyševského už nesie meno šachového veľmajstra A. Karpova

Z rúk šachového veľmajstra Anatolija Karpova a štátnej tajomníčky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Oľgy Nachtmannovej si dňa 5.12. riaditeľka Základnej školy na Černyševského 8 v Petržalke Magdaléna Benková prevzala certifikát o udelení čestného pomenovania Základná škola Anatolija Karpova. „Je to pre nás veľmi pekný darček pri príležitosti 30. výročia vzniku školy, ktoré si tento rok pripomíname,“ uviedla riaditeľka školy M. Benková.

Na škole existuje dlhoročná tradícia šachových krúžkov a už niekoľko rokov poskytuje svoje priestory Šachovému klubu Slovan Bratislava. V súčasnosti, po schválení učebných osnov voliteľného predmetu šach, na škole funguje zmiešaná skupina, ktorá má tento predmet v popoludňajších hodinách. Od budúceho školského roku škola plánuje otvoriť triedu prvého ročníka so zameraním na šach s celobratislavskou pôsobnosťou.

„Dnešnú slávnosť vnímam aj ako dôležité pripomenutie významu šachu nielen na tejto konkrétnej škole, ale v rámci celého Slovenska. Od septembra už základné školy majú k dispozícii učebné osnovy voliteľného predmetu šach pre prvý stupeň, čo, pevne verím, otvorí cestu šachu ako vyučovaciemu predmetu. Je nepochybné, že žiaci s vďaka tomu si lepšie rozvíjajú nielen matematické schopnosti, ale zlepšujú si aj koncentráciu, logické myslenie i analytické schopnosti, s čím začínajú mať dnešní mladí ľudia problémy,“ konštatovala štátna tajomníčka Oľga Nachtmannová.

web od 2day