Zlatá stuha 2018

Miestna knižnica Petržalka pod vedením Kataríny Bergerovej v spolupráci s Českým centrom Bratislava odštartovali na pobočke Turnianska 10 výstavu ilustrácií najlepších českých kníh pre deti a mládež pod názvom Zlatá stuha 2018, ktorej sa zúčastnila aj druhá vicestarostka Jana Hrehorová . „Uvedomujem si, aké je dôležité viesť deti už od malička k láske ku knihám a k čítaniu, preto som veľmi rada, že Miestna knižnica Petržalka deťom základných škôl svojimi aktivitami približuje svet nielen slovenskej, ale i českej detskej literatúry,“ povedala. Možnosť oboznámiť sa s českými autormi budete mať aj v novom roku. Výstava potrvá až do 31. januára 2019.

Zlatá stuha je prestížne ocenenie, ktoré už 26 rokov mapuje najlepšie a najkrajšie knihy, ktoré vychádzajú u našich západných susedov. Udeľuje sa každoročne už viac ako 20 rokov a je jedinou cenou v Česku, ktorá je zameraná výhradne na detskú literatúru. Okrem ocenení za ilustračnú a literárnu tvorbu sú udelený ceny v kategórii výtvarný počin roka a najlepší preklad. Niekoľko rokov sa oceňuje aj komiksová tvorba pre deti a mládež.

Zaujímavosťou Zlatých stúh je aj skutočnosť, že sa medzi nominovanými, aj ocenenými autormi nájdu aj autori a ilustrátori zo Slovenska. Tento rok bola v kategórii ilustrácia ocenená Daniela Olejníková za knihu Mareka Vadasa Útek, ktorá vyšla aj v českom vydaní.


web od 2day