Na internet sa onedlho pripojíte aj na petržalských verejných priestranstvách

V apríli minulého roka schválili poslanci mestskej časti Bratislava-Petržalka projekt bezplatného prístupu na WiFi na území mestskej časti v rámci projektu Európskej komisie „WiFi4EU“. Mestská časť bola v tomto grantovom programe úspešná a získala poukaz v hodnote 15.000 eur na zriadenie WiFi služieb pre verejnosť.

Mestská časť teraz musí elektronicky podpísať dohodu o grante a čakať na jej podpis Európskou komisiou. Následne vyberie dodávateľa poskytujúceho služby inštalácie Wi-Fi zariadení a zabezpečí inštaláciu Wi-Fi hotspotov. Poslanci odsúhlasili nasledovné lokality na inštaláciu hotspotov: budovy Kultúrnych zariadení Petržalky (DK Zrkadlový háj, DK Lúky, Cik Cak Centrum), Veľký Draždiak, budovu miestneho úradu, Námestie Republiky, Vlastenecké námestie a priestor pred Technopolom, priestor pred TPD na Farského ulici a vnútroblok Jama, z ktorých bude Petržalka vyberať.

Európska komisia prostredníctvom iniciatívy WiFi4EU ponúkla mestám a obciam možnosť zriadiť bezplatný prístup k bezdrôtovému internetu. Táto iniciatíva má prispieť k naplneniu vízie, aby mala „každá európska dedina a každé európske mesto v okolí hlavných centier verejného života do roku 2020 k dispozícii bezplatný prístup k bezdrôtovému internetu“. Podmienkou bolo, že obce a mestá sa museli zaregistrovať na portáli www.WiFi4EU.eu, mestská časť tak urobila 22. marca 2018. Následne po vyhlásení výzvy sa registrované obce a mestá mohli zapojiť a zabojovať o poukaz v hodnote 15-tisíc eur. Európska komisia takto v rámci prvej výzvy vyhlásenej 7.11.2018 ponúkla tisíc poukazov a v úspešnosti rozhodovala iba rýchlosť jednotlivých uchádzačov.

web od 2day