Vymieranie témou Super školy

„Šieste vymieranie a vznikanie“ bol názov dnešnej, už v poradí 5. prednášky VI. ročníka originálneho projektu MČ Bratislava-Petržalka a Slovenskej akadémie vied Petržalská Super škola. Prednášajúcim bol vedec Peter Vršanský z Ústavu vied o Zemi a Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied, ktorý zaujal žiakov 6. ročníka zaujímavou prednáškou aj o tom, ako jedenásť rokov strávil na ďalekej Sibíri pozorovaním ussurijského tigra či bajkalského tuleňa.

Hlavná téma sa však niesla v znamení vymierania niektorých vzácnych druhov rastlín a živočíchov, ktoré existovali pred niekoľkými miliónmi rokov a ktoré dnes poznáme len z kníh a dokumentárnych filmov. Prvé formy života na Zemi boli podľa slov Petra Vršanského veľmi jednoduché. V období starohôr vznikli prvé mnohobunkové organizmy, príbuzné tým dnešným, ktoré sa časom zdokonaľovali. Dôkazom toho, že život existoval i niekoľko miliónov rokov sú zachované fosílie, napríklad aj vo forme živočíchov zaliatych v jantári. Jeden taký doniesol na ukážku aj Vršanský. Žiarivý jantár, ktorý vznikol pred 98 mil. rokmi bol objavený v Mjanmarsku a skrýva v sebe telá mravcov. Dnes dosahuje hodnotu 20 000 eur.

„Skutočný problém nie je, aby život vznikol, ale aby nezanikol,“ zaznelo z úst vedca, ktorý vysvetli, že tak, ako vznikajú nové druhy rastlín a živočíchov, tak veľa z nich je na pokraji vyhynutia, prakticky už 30% cicavcov je vyhynutých. Zem si podľa neho prešla niekoľkými väčšími aj menšími etapami vyhynutia, pričom vyhynutie mamutov a dinosaurov po dopade meteoritu bolo „len také nič“. Peter Vršanský upozornil aj na to, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa rodí oveľa menej detí. „Ak chcete zasiahnuť do evolúcie, musíte mať aspoň 4 deti,“ povedal. „Aj keď je naša planéta preľudnená, rast je nevyhnutný na udržanie stability a na to, aby ľudstvo nevyhynulo,“ dodal.

Žiaci z petržalských základných škôl mali na záver, ako vždy, veľa super otázok. Vyhynie ľudstvo? A ak áno, kedy? Má vyhynutie niečo spoločné s pohybom litosferických dosiek? Ako dokážete odhadnúť vek jantáru? Ako dokážete zmerať rýchlosť tigra? Na všetky otázky im prednášajúci vedec ochotne odpovedal a pochválil žiakov za vynaliezavosť. Tá detská zrejme nevyhynie nikdy.

Fotogalériu z podujatia nájdete TU.
Foto: Matúš Bednarič

web od 2day