Petržalka inšpirovala Čiernu Horu

Miestny úrad v Petržalke včera navštívili zástupcovia Ministerstva financií z Podgorice, hlavného mesta Čiernej Hory, aby si s našimi zamestnancami z oddelenia financií vzájomne vymenili skúsenosti z oblasti reformy verejných financií na úrovni samospráv, predovšetkým z účtovníctva, reforiem či rozpočtu. Návšteva bola zorganizovaná v rámci projektu Verejné financie pre rozvoj a jej cieľom bola komunikácia na témy finančného výkazníctva, rozpočtovania a účtovníctva. Diskutovalo sa aj o legislatívnych zmenách, ktoré predchádzali prechodu samospráv na akruálne účtovníctvo.

Po uvítaní hostí starostom Jánom Hrčkom si vedúci oddelenia financií Julián Lukáček pripravil pre zahraničnú návštevu prezentáciu na tému „Ekonomické procesy v našej mestskej časti.“

„Teší nás, že v oblasti financií môže byť petržalská samospráva inšpiráciou pre iné krajiny. Prostredníctvom tohto projektu im chceme metodicky ukázať, ako funguje naša mestská časť,“ povedal Lukáček. „U nás funguje akruálne účtovníctvo od r. 2008. V Čiernej Hore ho ešte nezaviedli do praxe. Týmto spôsobom sme im mohli odovzdať naše skúsenosti,“ dodal Lukáček.

Čierna Hora je jednou z najmenších krajín Európy a počtom obyvateľov sa rovná Bratislave. Je horúcim kandidátom na vstup do EÚ v roku 2025.

Fotogalériu nájdete TU.
Foto: Matúš Bednarič

web od 2day