Poslanci schválili zvýšenie príspevkov pre školy a školské zariadenia

Od 1. januára 2019 je účinná novela zákona o dotáciách (tzv. obedy zadarmo) pre školské jedálne materských škôl. Od 1. septembra 2019 bude novela účinná aj pre školské jedálne základných škôl. To je hlavný dôvod úprav príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov, ktorú poslanci na dnešnom Miestnom zastupiteľstve schválili. Hoci bude štát na každý obed prispievať 1,2 eura, skutočné náklady sú vyššie a mestská časť ich musí doplatiť, spolu s vyššími režijnými nákladmi na materiálno-technické zabezpečenie, zvýšené náklady na odvoz a likvidáciu odpadov apod.

Mestská časť má v porovnaní s niektorými mestskými časťami nižšie príspevky na obedy, ako aj za materské školy aj školské kluby detí. Preto dôjde k zvýšeniu príspevku za materské školy z 25 eur na 30 eur a za školské kluby detí zo 16 eur na 20 eur. Čo sa týka príspevkov na obedy, v prípade materských škôl schválili poslanci zvýšenie o 2 eurá mesačne, v prípade základných škôl o približne 4 eurá mesačne.

V neposlednom rade je dôvodom aj potreba financovať zvýšenie miezd učiteliek a učiteľov, rekonštrukcie základných a materských škôl či každoročná potreba navyšovania kapacít. Podľa poslancov si pozornosť zaslúžia najmä školské jedálne, ktoré si vyžadujú nutnú rekonštrukciu. Starosta Petržalky Ján Hrčka však hľadá zdroje aj v efektívnejšom fungovaní úradu, spravodlivejšom fungovaní zo strany hlavného mesta, či hľadaní zdrojov v eurofondoch.

web od 2day