Deň učiteľov tradične v znamení oceňovania

Už od útleho detstva sa podieľajú na formovaní osobnosti žiaka spolu s rodičmi aj učitelia. Nie je to ich zamestnanie, ale povolanie, poslanie, ktoré vykonávajú s láskou a pokorou. Každý z nás si rád spomína na svojho učiteľa z materskej či základnej školy. Trpezlivo a pomaly nás viedli cestičkami poznania, zapaľovali v nás záujem o nové, neznáme a krásne. Pozorným zrakom sledovali naše úspechy i nezdary. Práve preto si oddelenie školstva mestskej časti Bratislava-Petržalka každoročne pripomína Deň učiteľov ako príležitosť vyjadriť učiteľom našich materských a základných škôl úctu a uznanie.

„Pre mňa je povolanie učiteľa jedným z najdôležitejších, lebo práve od vás závisí, aká bude naša budúcnosť. Preto by som vám chcela v mene starostu Jána Hrčku a za seba veľmi pekne poďakovať za to, čo ste urobili a robíte pre nás a naše deti,“ povedala vo svojom príhovore prvá vicestarostka Lýdia Ovečková. „Chcela by som vám popriať, aby sa školstvo stalo prioritou vlády. Aby štát pochopil, že hneď po zdravotníctve je vzdelávanie najdôležitejšie, že hneď po rodine je učiteľ ten, ktorý formuje dieťa a je mu vzorom,“ dodala druhá vicestarostka Jana Hrehorová. Podujatia sa zúčastnila aj vedúca oddelenia školstva a športu Katarína Brťková a predseda školskej komisie miestneho zastupiteľstva Ľuboš Kačírek. Spomedzi poslancov miestneho zastupiteľstva boli prítomné aj poslankyne Gabriela Fulová a Iveta Jančoková.

Následne si z rúk oboch vicestarostiek prevzalo plakety Jána Amosa Komenského a kytice 8 učiteliek petržalských MŠ a ZŠ, ktoré sa svojou pedagogickú činnosťou zaslúžili o mimoriadne výsledky v mimoškolskej činnosti, aktivity súvisiace s prípravou školských projektov a za pozitívnu mediálnu prezentáciu školy a mestskej časti.

Osobitnou kategóriou oceňovaných boli učitelia, ktorých na základe výzvy zverejnenej mestskou časťou navrhli občania Petržalky, spokojní rodičia, bývalí žiaci či dokonca bývalí kolegovia – „Učiteľ, na ktorého sa nezabúda“. Sú to tí pedagógovia, ktorí sa rôznymi, ale pre navrhovateľov nezabudnuteľnými spôsobmi kvalitnej pedagogickej práce natrvalo zapísali do sŕdc a spomienok žiakov a dnes už aj rodičov, či zanechali nezabudnuteľnú spomienky medzi svojimi bývalými spolupracovníkmi. V tejto kategórii bolo navrhnuté dve učiteľky.

Oceňovala sa aj najúspešnejšia materská škola a základná škola za rok 2018.
Titul „Škola roka 2018 – materská škola“ si odniesla MŠ Bohrova 1 za aktívnu inováciu v edukačnom procese s deťmi. Materská škola realizuje niekoľko vlastných školských projektov v oblasti environmentálnej výchovy, ochrany života a zdravia, výchovy k zdravému spôsobu života, dopravnej výchovy, rozvíjania predčitateľskej gramotnosti, digitálnej a regionálnej výchovy. Zapojila sa do projektov s podporou Nadácie Volkswagen Slovakia Zelený vzdelávací fond „Vráťme Petržalke zelenú tvár“, „Zelená dobrovoľníkom“ a v rámci projektu získali záhradnú sprchu pre deti – hmlovisko, Nadácie Pontis – Naše mesto „Spolu a radostne“, Nadácie Orange „Radosťou z pohybu ku zdraviu“, Nadácia Telekom – „Ekoučebňa“.

Titul „Škola roka 2018 – základná škola“ získala ZŠ Nobelovo námestie 6. Mestská časť ocenila profesionalitu, odbornosť, pedagogické majstrovstvo, vysokú mieru zodpovednosti a osobnú zainteresovanosť jednotlivcov a celého kolektívu zamestnancov školy na dosahovaných výsledkoch vo všetkých oblastiach činnosti školy, predovšetkým na systematické zvyšovanie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu a s osobitným zreteľom vo vzťahu k žiakom so špecifickými výchovno-vzdelávacími potrebami, zo zariadenia náhradnej starostlivosti ako aj žiakov so zdravotným znevýhodnením.

V rámci kultúrneho programu vystúpili žiaci Základnej umeleckej školy Jána Albrechta, ktorí spríjemnili podujatie básnickými, speváckymi a hudobnými vsuvkami. Po oceňovaní nasledovalo malé občerstvenie a prípitok, kde si všetci navzájom popriali najmä veľa entuziazmu aj napriek nepriaznivej situácii v školstve, ktorú niektorí prítomní symbolicky vyjadrili čiernou farbou oblečenia.

Zoznam ocenených pedagógov za vynikajúcu pedagogickú prácu, mimoriadne výsledky v mimoškolskej činnosti:

1. Mgr. Mária Bolečková – MŠ Haanova
2. Hana Joklová – MŠ Lachova
3. Františka Viršinská – MŠ Röntgenova
4. Mgr. Magdaléna Benková – ZŠ Černyševského
5. Mgr. Lucia Želinská – ZŠ Budatínska
6. PaedDr. Jana Blaňárová – ZŠ Lachova
7. Mgr.Terézia Královičová – ZŠ Prokofievova
8. Mgr. Paulína Blizmanová – ZŠ Tupolevova

Zoznam ocenených pedagógov v kategórii „Učiteľ, na ktorého sa nezabúda“:

1. Mgr. Renáta Macáková
2. Terézia Kamenárová

Fotogaléria
Foto: Matúš Bednarič

web od 2day