Vesmírny modrý deň

Druhý apríl je Svetovým dňom povedomia o autizme, vyhlásený OSN. Jeho symbolom je modrá farba, farba komunikácie. Práve tá je u ľudí s autizmom kľúčový problém. Autizmus je celoživotná porucha vývinu, ktorá ovplyvňuje v súčasnosti viac ako 70 miliónov ľudí na celom svete. Deti trpiace autizmom potrebujú špeciálne vzdelávanie a nepretržitú starostlivosť. Tú im zabezpečujú už materské školy. V zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava-Petržalka je jediná MŠ, ktorá sa zameriava na integrovanú predprimárnu výchovu a vzdelávanie pre deti s autizmom. Reč je o materskej škole na Iľjušinovej ulici, ktorá sa dnes rozžiarila na modro.

Posolstvo tohtoročného Modrého dňa nesie odkaz , že všetci pochádzame z jedného vesmíru, preto tradičné podujatie získalo prívlastok „vesmírny“. Podporiť podujatie prišiel aj starosta mestskej časti Ján Hrčka, ktorý považuje diverzitu a inklúziu za správnu cestu. „O integrácii sa veľa hovorí, no nie každý ju reálne aplikuje v praxi. Je obdivuhodné, že táto materská škola poskytuje priestor aj pre deti s autizmom a považuje ich za rovnocenných. Za to patrí veľká vďaka najmä vám pedagógovia,“ prejavil uznanie prítomným učiteľkám a riaditeľke MŠ Márii Králikovej. Za mestskú časť sa podujatia zúčastnili aj poslanci miestneho zastupiteľstva Iveta Jančoková a Ján Karman, ktorí si spolu s deťmi zatancovali a zaspievali a takisto Anna Soneková z oddelenia školstva. Podujatie odmoderoval moderátor a zabávač Richard Vrablec.

Hosťami boli aj známe osobnosti. Zatancoval tanečník a choreograf Laci Strike zo Street Dance Academy, ktorý rozhýbal publikum v sprievode svojich tanečníčok. Hlasivky si deti rozcvičili so spevákom, rodeným Petržalčanom Samom Tomečkom. Deti privítali aj veselú kozmickú postavičku s menom Kozmix, ktorá sa okamžite stala maskotom Modrého dňa. Na záver podujatia zanechal každý z pozvaných hostí na obraze svoj „vesmírny“ odtlačok prsta s podpisom ako pamiatku na tento špeciálny deň. A ako už býva zvykom, ani teraz nezabudli vypustiť do sveta modré balóny s heslom „Sme iní, sme vaši“.

V Materskej škole Iľjušinova je zriadených 12 tried, z ktorých dve slúžia pre deti s poruchou autistického spektra. Bola prvou MŠ na Slovensku, kde bola zriadená trieda pre detičky s touto poruchou. MŠ sa zameriava na individuálnu aj skupinovú formu integrácie a už šiesty rok s veľkým úspechom aplikuje aj obrátenú formu integrácie – inklúziu. To znamená, že detičky bežnej triedy sa priamo zúčastňujú na výučbe s deťmi v špeciálnej triede na vopred dohodnutý čas.

Fotogaléria

Foto: Matúš Bednarič

web od 2day