Od začiatku roka sme odstránili už 36 vrakov

Ak obyvatelia mestskej časti registrujú na území mestskej časti Bratislava – Petržalka dlhodobo odstavené vozidlo, môžu ho nahlásiť oddeleniu životného prostredia Miestneho úradu. V závere roka 2018 vykonala petržalská samospráva passport vozidiel poškodzujúcich alebo ohrozujúcich životné prostredie a narúšajúcich vzhľad mestskej časti. Ten ukázal, že na prelome rokov 2018/2019 sa na území mestskej časti nachádzalo 155 takýchto vozidiel, ktoré sa snažíme odstrániť z verejného priestranstva.

Od začiatku roka 2019 sa nám podarilo odstrániť 36 vozidiel, z čoho 21 si odstránili samotní držitelia po výzve mestskej časti a 15 vozidiel odstránila priamo mestská časť Bratislava – Petržalka v spolupráci so svojim zmluvným partnerom, ktorým je spoločnosť Autovrakovisko, s.r.o.

Do procesu odstraňovania vozidiel je zapojená mestská časť (obec), spoločnosť oprávnená na prevoz a spracovanie vozidiel a Okresný úrad, ktorý nakoniec rozhodne, čo s vozidlom, ak jeho držiteľ nejaví záujem.

Kritériom pre určenie, že vozidlo poškodzuje životné prostredie na území hlavného mesta sa rozumie:

• vozidlo je v zjavne nevyhovujúcom technickom stave a z vozidla vytekajú resp. sú vytečené prevádzkové kvapaliny,
• vozidlo je vyhorené resp. tak výrazne poškodené, že je odkrytý motor resp. iné časti vozidla, z ktorých sa vplyvom atmosférických zrážok následne znečisťuje životné prostredie.

Kritériom pre určenie, že vozidlo ohrozuje životné prostredie alebo narúša estetický vzhľad obce sa rozumie:

• Vozidlo nemá platnú technickú kontrolu a emisnú kontrolu čo predpokladá možnosť poškodzovania životného prostredia a zároveň je dlhodobo, min. 3 mesiace odstavené na verejnom priestranstve, ceste, zeleni a pod.,
• má viditeľne nevyhovujúci technický stav.

Ak vozidlo nemá tabuľky s evidenčným číslom a ani viditeľné VIN číslo mestská časť priamo na vozidlo umiestni výzvu na odstránenie vozidla so 60 – dňovou lehotou. V prípade, že v tejto lehote nedôjde k náprave stavu vozidla alebo jeho odstráneniu, mestská časť zabezpečí jeho odstránenie.

Často sa ale na parkoviskách stretávame s prípadmi, keď vozidlo tabuľku s evidenčným číslom má, ale je viditeľne spustnuté, má neplatnú nálepku o vykonaní technickej a emisnej kontroly a je zjavné, že vozidlo je dlhodobo nepoužívané. V tomto prípade je proces odstraňovania zdĺhavejší, nakoľko často ide o prípady, kedy sa vlastníkovi nedá doručiť poštová zásielka s výzvou na odstránenie, prípadne vozidlo je predmetom dedičského konania, či je zaťažené exekúciou, čo celý proces značne komplikuje, predlžuje a v krajnom prípade celkom znemožňuje.

Mestská časť eviduje všetky registrované vraky na webovej stránke, kde eviduje ich abecedný zoznam podľa ŠPZ. Vozidlá neustále monitoruje a naďalej pokračuje v odstraňovaní vrakov.

web od 2day