Strom života znovu ožil

Na jeseň minulého roka zmizol z Furdekovej ulice v Petržalke „Strom života“, plechová plastika osadená pred 30 rokmi, ktorej autormi sú manželia Anton a Oľga Vrankoví. „Zmiznutie“ tohto umeleckého diela neostalo bez povšimnutia a obyvatelia sa začali zaujímať, čo sa s ním udialo. To nám prezradil Martin Kleibl, zakladateľ občianskeho združenia Konduktor, ktorému sa podarilo v priebehu siedmich mesiacov plastiku zachrániť a vdýchnuť jej nový život.

V Petržalke máme niekoľko umeleckých diel, ktoré by si zaslúžili rekonštrukciu. Prečo práve „Strom života“ na Furdekovej ulici?

Mal som ho už dlhšie na zozname. Po tom, čo sme dokončili záchranu poslednej monumentálnej maľby v Petržalke „Mier“ na Osuského ulici, chcel som sa venovať „Stromu života“, o to viac, keď miestni aktivisti spísali sťažnosť adresovanú autorom mestskej časti na jeho zlikvidovanie z dôvodu ohrozovania zdravia a života obyvateľov. Od osadenia v roku 1988 nebola dielu venovaná ani základná údržba. To sa odzrkadlilo na jeho stave – veľká časť plastiky bola skorodovaná, na mnohých miestach sa odlupovala farba a spodná časť obvodového plášťa aj nosnej konštrukcie bola “prežratá” hrdzou. V roku 2017 mestská časť Bratislava – Petržalka vykonala z dôvodu havarijného stavu objektu jeho čiastkovú rekonštrukciu, avšak vzhľadom na technologické požiadavky to nestačilo. Mal som aj to šťastie, že autora diela, Antona Vranku som spoznal už dávnejšie vďaka jednej spolupráci, takže som vedel presne, ako dielo zrekonštruovať podľa jeho predstáv.

Čím je dielo výnimočné?

Je jedným zo symbolov Petržalky, kompozične veľmi zaujímavým. Ako tvrdí Anton Vranka, Strom bol v tých časoch práve to, čo prostredie mladého sídliska potrebovalo – spojenie s prírodou, niečo, čo rastie a mení sa. Samotná plastika je jedinečným dielom, pretože tento konštrukčný systém nenájdete nikde inde na Slovensku. Kompozícia vychádza z princípov tzv. architektonicko-bionického modelovania, ktorému pán Vranka zasvätil takmer celý svoj profesionálny život, na pôde FA STU v Bratislave, aj mimo nej. Inšpiráciou k dielu bol starý princíp spájania šiestich kusov rovnakých drevených prvkov na zámok (tesársky spoj) bez akýchkoľvek klincov alebo lepidiel. Jednotlivé plechy sú do seba pozapájané bez zvarov a vytvárajú samonosnú konštrukciu, ktorá evokuje drevené trámy ozdobené svetlými obrubami, inšpirovanými ľudovou ornamentikou.

Čo všetko zahŕňala rekonštrukcia takejto „skladačky“?

S rekonštrukčnými prácami sme začali v polovici septembra 2018 v dielni na Starohájskej ulici. Postupné rozoberanie a prevážanie jednotlivých dielov z Furdekovej ulice na miesto rekonštrukcie trvalo zhruba jeden týždeň. Nasledovalo pieskovanie plechových častí, kedy sa odstránili nátery aj hrdza. Najviac poškodená sa ukázala spodná časť a vnútorná konštrukcia. Dva spodné plechy bolo treba vyrobiť úplne nanovo a konštrukciu ošetriť a spevniť. Následne boli všetky diely, konštrukcia aj nové skrutky a matky nastriekané základnou farbou. Spodná časť konštrukcie aj so spodnými plechmi boli do výšky jedného metra pozinkované, aby odolali účinkom vody, ale hlavne psiemu moču, ktorý má na plech devastačné účinky. Samotné maľovanie vrchnou farbou sa uskutočňovalo v priebehu októbra a novembra 2018. Počas zimy nebolo možné ďalšie práce realizovať, takže s maľovaním ornamentov sa začalo až koncom februára 2019. Keď boli všetky plechy pripravené, poskladali sa jednotlivé časti a 26. marca 2019 sa previezli na miesto osadenia na Furdekovej ulici, kde sa dielo skompletizovalo.

Pôvodná plastika mala zeleno-červenú farbu, vy ste ju premaľovali na modro-oranžovo. Nebáli ste sa reakcie obyvateľov?

Málokto vie, že jednou z pôvodných farebných alternatív bola práve modro-oranžová farba. Dielo, ako ho poznáme, medzi zelenými stromami opticky zanikalo, preto sme po dohode s autormi pristúpili k navráteniu modro-oranžovej alternatívy, čím dielo lepšie vynikne a bude viditeľnejšie.

Na takú rekonštrukciu ste zrejme vynaložili nemalé finančné prostriedky…

Celkovo sme do rekonštrukcie investovali 4800 eur. Pomohla nám mestská časť Bratislava-Petržalka, ktorá nám poskytla dotáciu vo výške 1500 eur. Zainvestovalo aj Hlavné mesto SR Bratislava sumou 1000 eur. Vyhlásili sme takisto internetovú zbierku, prostredníctvom ktorej sa nám od obyvateľov podarilo vyzbierať 1000 eur. OZ My sme Petržalka poskytlo 600 eur, z prostriedkov nášho OZ Konduktor išlo 500 eur a finančne nám pomohol aj syn Antona Vranku Ondrej Vranka so sumou 200 eur.

Kto okrem vás sa podieľal na rekonštrukcii plastiky?

Na realizácii rekonštrukčných prác sa spolupodieľal Stanislav Makový, ktorý zabezpečil materiál a realizoval pieskovanie, striekanie a opravu poškodených častí. Ďalej to bol Emil Varga, ktorý mi podal pomocnú ruku pri demontáži, maľovaní a montáži dielov. Veľká vďaka patrí aj Miestnemu podniku verejnoprospešných služieb Petržalka, ktorý nám pomohol s prevozom dielov na pôvodné miesto a následne s ich montážou. Tímová práca viedla k tomu, že strom je už opäť zasadený na Furdekovej ulici a robí radosť okoloidúcim.

web od 2day