Petržalské vody sú opäť čistejšie

Petržalka už vyše 20 rokov v jarných mesiacoch organizuje čistenie brehov Chorvátskeho ramena a dna Veľkého Draždiaka. Potápačov zo Spolku ochrancov vody OCTOPUS neodradilo od čistenia petržalských vôd ani upršané víkendové počasie. „Dážď nám vyhovuje, sme predsa milovníci vody,“ povedal predseda spolku OCTOPUS Tomáš Rácz. Veľkým pomocníkom pri čistení bol čln, ktorého kúpu finančne podporila aj Mestská časť Petržalka. Odvoz odpadu zabezpečil Miestny podnik VPS Petržalka.

Dno našich vôd je bohaté na rôzne „poklady“, o čom sa potápači presvedčili na vlastné oči. Cez víkend nezaháľali a vyčistili úsek Chorvátskeho ramena pod premostením na Dolnozemskej ulici a dno Veľkého Draždiaka v plážovej oblasti. „Dôraz pri čistení sme kládli na vyčistenie plážovej časti jazera z ktorej sme vyzbierali asi 1 m3 rôzneho, pre kúpajúcich nebezpečného odpadu. Išlo najmä o sklenené črepiny, pneumatiky, rôzny stavebný materiál obrastený ostrými ulitníkmi, plasty, množstvo rybárskeho náčinia – nebezpečné silóny, háčiky a podobne,“ opísal nájdený odpad Tomáš Rácz.

Úlovkov bolo neúrekom aj v Chorvátskom ramene, v ktorom potápači čistili cca 200 m dlhý úsek. Najväčšie množstvo odpadu bolo lokalizované priamo pod premostením. „V letnom období sme boli často svedkami toho, ako deti skáču z premostení do vody. Pritom priamo pod premostením sa nachádzal rôzny kovový odpad a niektorý, ako napríklad vertikálne postavené kovové trubky, znamenajú smrteľné nebezpečenstvo,“ upozornil Rácz. Medzi ťažšie úlovky patrili kovové koše, kovové časti armatúr rôznych tvarov, fúrik, dopravné značenia, pneumatiky, reklamné panely, oceľové trubky či výfuk z auta. Zaujímavým kúskom bola vykradnutá peňaženka plná osobných dokladov, ktoré prišla na miesto preveriť mestská polícia. Potápačom pomáhali na súši členovia dobrovoľníckej organizácie „Na zdravie vody“, ktorí zbierali odpadky v okolí Chorvátskeho ramena. „Teší ma, že naša aktivita splnila svoj účel aj tentokrát,“ povedal Rácz, ktorý tvrdí, že každoročné čistenie vôd má u obyvateľov Petržalky pozitívny ohlas.

Potápači zo spolku OCTOPUS majú však na konte aj iné aktivity v Petržalke. Ešte v apríli tohto roka vyčistili značne znečistený úsek Chorvátskeho ramena pri Mlynarovičovej ulici. A to všetko bez nároku na finančnú odmenu. Petržalská samospráva si preto cení ich snahu, o to viac v tomto období pred začiatkom rybárskej sezóny a letnej sezóny kúpania sa.

FOTOGALÉRIA
Foto: Marek Harum

web od 2day