Zažite Večer autentického folklóru

Predstavujeme vám goralskú dedinku Nová Ľubovňa, ktorá sa nachádza v PSK, v okrese Stará Ľubovňa. Podľa počtu obyvateľov je najväčšou obcou v okrese. Má viac ako 3000 obyvateľov. V obci pôsobí od roku 2012 FSk Taľar. Je pokračovateľkou FS Pasterník, ktorý pôsobil v obci od 60 rokov minulého storočia. Cieľom členov FSK Taľar je uchovať „dedičstvo otcov“, preto sa venujú najmä spracovaniu zvykov a tradícii z minulosti. Dnes o 19.00 h vystúpia v DK Zrkadlový háj s pásmom „Dorábanie chleba“. V ňom vám autenticky ukážu ako sa tvrdo pracovalo na poli: ako sa siali, kosili, sušili obilniny. Mlátenie cepami, preosievanie „vo vetre“, na site. Uvidíte a ochutnáte aj konečný produkt tvrdej lopoty, chlieb, ktorý sa piekol v pekárniku. A to všetko za sprievodu goralských piesni z poľa.

S pásmom „Na veseľu po šľubje“(Na svadbe po sľube) sa v roku 2018 zúčastnili súťaže „Nositelia tradícií“. Na krajskom kole v Humennom sa umiestnili v zlatom pásme. Uvidíte ako v deň sobáša družičky „uvijú“ veniec (ozdobia mladú jedličku jablkami a stužkami), ktorý spolu s rúchom čistoty -partou, odnesú mladému. Od mladého na revanš donesú starostovia v sprievode čepiec a čižmy. Pred polnocou už u mladej zabalia do „zájd“ perinu a vankúše. Spolu z mladou prídu do domu mladého. Tu ju začepia a hostina bude trvať až do rána. V tomto pásme budete počuť krásne goralské, svadobné piesne. Niektoré z nich, v ich podaní odzneli v roku 2018 v súťaží Zem spieva, kde čestne reprezentovali goraľov z Novej Ľubovne. Ste srdečne pozvaní.

Hudobný sprievod FSk Taľar zabezpečuje ľudová hudba Bratov Jendrichovských, ktorá sa zameriava na ľudovú hudbu najmä z východoslovenského regiónu. Repertoár skupiny tvoria goralské, rusínske, šarišské, zemplínske, cigánske ľudové piesne, ale aj piesne s iných regiónov Slovenska a okolitých európskych štátov. Vedúcim ľudovej hudby Bratia Jendrichovský je Mgr. Peter Jendrichovský. Vedúcou FSk Taľar je Mgr. Ľudmila Barlíková.

Záštitu nad podujatím prevzal starosta Petržalky Ján Hrčka. Na záver programu Vás pozývame na posedenie pri ľudovej hudbe Bratov Jendrichovských a ochutnávku domácich špecialít.

Vstupné: 12 eur

web od 2day