Rozhodli ste o najlepšej zmrzline v Petržalke

V lete jej nevieme odolať. Klasická čokoládová, svieža citrónová, exotická mangová, detská šmolková alebo netradičná špenátová. Predajcovia zmrzliny ponúkajú príchute od výmyslu sveta. A nemusíte chodiť ani do ďalekého Talianska či na Jadran, aby ste si vychutnali tú najlepšiu z najlepších. V Petržalke nájdete hneď niekoľko stánkov s výbornou zmrzlinou. My sme si nechali poradiť od Petržalčanov, ktorí hlasovali v ankete o najlepšiu zmrzlinu v Petržalke. A tu sú traja víťazi.

1. Zmrzlina LuMi

Jednoznačným víťazom našej ankety sa stala zmrzlina LuMi, ktorú ste označili za najlepšiu zmrzlinu v Petržalke. Čo je tajomstvom jej úspechu? „Naša zmrzlina neobsahuje žiadne umelé farbivá ani sladidlá. Všetky suroviny sú na prírodnej báze. Ovocie ako maliny, ríbezle, jahody mám od mojej rodiny zo záhrady,“ prezradila nám Miriama Antalová, majiteľka predajne a značky zmrzliny LuMi, ktorú nájdete v stánku na Ovsištskom námestí. Miriama začínala pred 10 rokmi ako študentka na vysokej škole a pomáhala jej rodina. „Ako prví v Bratislave sme začali vyrábať sorbety, t.j. mrazené ovocné dezerty, ktorých základ tvorí ovocie, cukor a voda. Po novom už nepridávame ani vodu. Naša zmrzlina vyniká najmä svojou odlišnou receptúrou. Na rozdiel od iných zmrzlinárov, používame oveľa nižší obsah cukru. Každý deň máme v ponuke dokonca tri druhy príchutí pre diabetikov,“ opísala kvality majiteľka. LuMi zrmzlina je ideálna aj pre vegánov či ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou. Za úspechom však stojí aj veľa driny. Každý deň treba vyrobiť 50 druhov zmrzliny, čo zaberie 12 hodín, s prípravou 18. V stánku nájdete ponuku 27 rôznorodých príchutí, podľa majiteľky momentálne vedie slaný karamel. „Trendy sa menia, príchute preto obmieňame. Nápady a inšpiráciu čerpáme s priateľom z bežného života. Snažíme sa najmä prispôsobovať ľuďom, pretože už od začiatku sme nastavení tak, že pre nich chceme to najlepšie,“ uzavrela Miriam, ktorá prezradila, že názov LuMi je odvodený od svojho a manželovho mena. Okrem Ovsišťa otvorili jednu prevádzku v Slovenskom Grobe, ďalšiu plánujú otvoriť budúci rok na Blumentálskej ulici v Starom Meste. Za jednu porciu zaplatíte 1 euro a musíme uznať, že titul víťaza si zaslúži oprávnene.

2. Zmrzlina u Bajrama

Druhú priečku podľa obľúbenosti obsadila Zmrzlina u Bajrama na Fedinovej ulici. Návštevníci si pochvaľujú prírodnú chuť zmrzliny a príjemnú atmosféru rodinného podniku. Okrem zmrzliny si totiž môžete objednať aj zákusok či kávu a posedieť si vnútri alebo vonku na terase. Podľa majiteľky sa tajomstvo obľúbenosti zmrzliny skrýva v tradičnej rodinnej receptúre, ktorá sa dedila z generácie na generáciu. „Základ receptúry sa zachoval, no príchute prispôsobujeme podľa toho, čo je v kurze. Kľúčom úspechu však nie sú len ingrediencie, ale aj láska k práci,“ povedala Zuzana Aziri. Opýtali sme sa návštevníkov, čo si myslia o zmrzline u Bajrama. „Zvykneme sem chodiť po škole. Páči sa nám, že zmrzlina má výraznú chuť a že tu nájdeme príchute, ktoré inde nenájdeme,“ pochválili podnik žiaci ôsmeho ročníka. Rada si sem zájde aj Viola (73). „Majú tu výbornú zmrzlinu, nie je to žiadna umelina,“ povedala. V ponuke majú 16 až 24 druhov zmrzliny, za jeden kopček zaplatíte 0,70 centov. Milovníci netradičných príchutí si určite prídu na svoje.

3. Cukráreň Braník – Zmrzlina

V poradí tretiu najobľúbenejšiu zmrzlinu v Petržalke nájdete podľa obyvateľov zapojených v ankete v Cukrárni Braník na Beňadickej ulici. Podobne ako zmrzlina u Bajrama, aj pri tejto je základom tradičná rodinná receptúra. Rodinný podnik funguje na trhu už 15 rokov a zmrzlina je definovaná ako talianska. Okrem zmrzliny ponúka aj poctivé domáce zákusky. Tradičná technológia varenia a domáce a čerstvé suroviny od lokálnych farmárov stoja za znamenitou chuťou mrazenej pochúťky. „Najviac sa míňa klasická čokoládová a okrem nej zmrzlina s príchuťou manga, kinder či čiernej ríbezle,“ prezradil majiteľ cukrárne Martin Križko. V ponuke nájdete dokopy 16 príchutí zmrzliny, medzi nimi aj ovocné sorbety. Za jednu porciu zaplatíte 0,60 centov.

web od 2day