Na ihriskách pribudnú slnečné clony

Leto sa nám prehuplo do druhej polovice a zdá sa, že si ešte užijeme niekoľko výdatných slnečných dní. Pre deti nie je nič lepšie ako pobyt na čerstvom vzduchu.
Pieskovisko je nielen zaujímavým miestom pre hru, ale hra s pieskom pomáha deťom rozvíjať fantáziu, tvorivé schopnosti, jemné motorické zručnosti, hmatové vnímanie aj trpezlivosť. Dieťa pri stavaní hradov alebo tunelov rozvíja svoje logické a priestorové myslenie a začína chápať základy fyzikálnych zákonitostí. Aby sa v pieskovisku nezačali množiť huby a plesne, je pieskovisko väčšinou umiestnené na slnku.

Na druhej strane, dieťa by počas hry malo byť chránené pred priamym slnečným žiarením. V spolupráci s Miestnym podnikom verejnoprospešných služieb Petržalka a Občianskym združením Petržalské ihriská (PiPi) sa začínajú postupne upevňovať slnečné clony na verejných detských ihriskách v správe Mestskej časti Petržalka.

Už od 1. augusta sa naši najmenší obyvatelia tešia z dlhšej hry v pieskoviskách pri ZŠ Budatínska a pri ZŠ Holíčska. Do konca leta pribudnú ďalšie slnečné clony. Sú vyrobené z tieniacej HDPE tkaniny, poskytujú 90% ochranu voči UV žiareniu, sú priedušné a vodopriepustné. Stabilné dvojmo prešité lemy s nehrdzavejúcimi okami sú odolné voči poveternostným vplyvom a roztrhnutiu. Pri montáži sa vždy kladie dôraz na bezpečnosť. A čo so slnečnou clonou po nástupe prvých daždivých dní ? Je možné ju ponechať i naďalej upevnenú nad pieskoviskom, alebo ju jednoducho zložiť a uskladniť do najbližšej letnej sezóny.

Pri rozhodovaní, ktoré VDI vybrať, zavážila nielen vyťaženosť ihriska, ale aj aktívna komunita rodičov, ktorá na ihrisko a herné prvky dohliada celý rok. Neraz sú to práve rodičia a starí rodičia, ktorí priložia ruku k dielu a sami iniciujú aktivity od čistenia ihriska, jednoduchej údržby hracích prvkov až po už spomenuté upevňovanie slnečných clon. Je príjemné mať v blízkosti ihrisko, no aby spĺňalo svoj účel celoročne, je dôležitá jeho údržba, záujem aj zo strany obyvateľov aby sa predchádzalo znehodnocovaniu prvkov a vandalizmu.

web od 2day