Cezhraničná spolupráca o vplyvoch klimatických zmien

V auguste 2019 odštartoval malý projekt cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráce pod hlavičkou oddelenia projektového riadenia miestneho úradu, do ktorého sa zapojila mestská časť Petržalka a maďarská mestská časť Budapešť-Újbuda, hlavný partner projektu. Vybrané boli tri petržalské ZŠ: ZŠ Dudova 2, ZŠ Holíčska 50 a ZŠ Pankúchova 4 a tri maďarské školy z MČ Újbuda.

V rámci tejto spolupráce nás poctili návštevou zástupcovia MČ Újbudy na čele s jej vicestarostkou Zitou Bakai – Nagy, ktorých privítal starosta Petržalky Ján Hrčka. „Som rád, že sa žiaci venujú téme klimatických zmien, ktorá je reálnou hrozbou pre našu planétu,“ povedal. Petržalku priblížil zahraničnej návšteve vedúci oddelenia životného prostredia Lukáš Zozulák, ktorý spomenul základné fakty o mestskej časti. Na stretnutí odznela aj prezentácia od poslanca Miroslava Behúla na tému „Smart City“.

Téma projektu „Klimatické zmeny a Dunaj v pohraničnom regióne – Cezhraničná spolupráca miestnych samospráv a základných škôl“ nie je náhodná. Extrémne poveternostné podmienky spôsobené klimatickými zmenami v posledných desaťročiach spôsobujú veľké zrážky alebo, naopak, suchá, vysokú či nízku hladinu Dunaja, čo má negatívny dopad na flóru a faunu v tomto regióne.

Cezhraničný projekt potrvá do 31. júla 2020.

web od 2day