Nové opatrenia v meste v súvislosti s koronavírusom

Vedenie Bratislavy podniká všetky kroky za účelom spomalenia šírenia nového koronavírusu a aj v spolupráci so starostami, starostkami mestských častí prijíma ďalšie opatrenia. V rozpočte mesto vyčlenilo 750-tis. eur na nákup potrebného materiálu.

S cieľom spomaliť šírenie boli prijaté ďalšie opatrenia vo verejnej doprave. Niektoré mestské časti sú pripravené ponúknuť svoje priestory a zabezpečiť starostlivosť o deti rodičov, ktorí sú členmi kľúčových zložiek v meste.

Hlavné mesto sa na situáciu s novým koronavírusom pripravovalo dlhšie a prijalo už viacero opatrení. Ich cieľom je v prvom rade spomaliť šírenie vírusu. K prijímaniu jednotlivých opatrení vedenie mesta pristupuje veľmi vážne a zohľadňuje, že mesto musí byť pripravené na nárast počtu infikovaných a chorých ľudí.

Vážnosť situácie podčiarkujú viaceré informácie. V Bratislave sa v ďalšej škole (súkromnej základnej škole Galileo School) potvrdil výskyt ochorenia COVID-19 u rodinného príslušníka. Starostovia, starostky mestských častí majú informácie o viacerých ľuďoch, ktorí prišli do kontaktu s infikovanými osobami. Zároveň avizujú, že sa na tzv. kontrolné vyšetrenia osôb, ktoré boli v priamom kontakte s diagnostikovanými prípadmi čaká pridlho. V karanténe je preventívne trhovisko na Miletičovej ulici. Podľa anonymných dát od telefonických operátorov, ktoré vedenie mesta malo možnosť vidieť, bolo od 17. februára v Taliansku asi 8000 Bratislavčanov. Ak k tomu prirátame deti, hovoríme o rádovo podstatne vyššom čísle.

Mesto preto naďalej veľmi úzko spolupracuje so všetkými kompetentnými a podniká ďalšie kroky a opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu.

Na základe včerajšej dohody na rokovaní Vlády SR je riaditeľ bratislavského magistrátu členom ústredného krízového štábu. Mesto bude mať vďaka tomu všetky dôležité informácie takpovediac z prvej ruky, bude môcť okamžite reagovať a aj informovať svojich obyvateľov a obyvateľky.

V mestských autobusoch a trolejbusoch si cestujúci už dnes mohli všimnúť, že priestor vpredu je oddelený páskami a oznamom. Takýmto spôsobom bol obmedzený nástup a výstup prednými dverami. Zároveň dopravný podnik začal pri nástupe do služby merať teplotu vodičov MHD. Okrem toho naďalej pokračuje v každodennej dezinfekcii vozidiel. V prostriedkoch mestskej dopravy klesla od utorka obsadenosť vozidiel zhruba o 30%. Napriek tomu tento týždeň sme ešte nepristúpili k prevádzke MHD v prázdninovom režime. Ponechanie prevádzky v normálnom režime umožnilo udržať nižšiu koncentráciu ľudí vo vozidlách verejnej dopravy. Od pondelka budúceho týždňa je naplánované spustenie prázdninového režimu, keďže možno objektívne očakávať ďalší pokles cestujúcich, a teda aj pri prázdninovom režime dokážeme zabezpečiť nižšiu koncentráciu ľudí vo vozidlách.

Primátor hlavného mesta včera podpísal rozpočtové opatrenie, ktorým bolo v rozpočte hlavného mesta vyčlenených 750-tis. eur na nákup potrebného materiálu za účelom spomaľovania šírenia vírusu, či už hovoríme o nákupe rúšok, hygienických potrieb alebo aj stanov na izolovanie rizikových skupín obyvateľov.

Mesto eviduje veľa otázok aj v súvislosti so združovaním sa obyvateľov v nákupných centrách, v reštauráciách, na ihriskách. Hlavné mesto je pripravené poskytnúť maximálnu súčinnosť pri tlmení návštevnosti týchto zariadení a priestorov, ak od vlády alebo krízového štábu príde takáto požiadavka. Mestská polícia je pripravená presmerovať svoju činnosť, sústrediť sa na kontrolu verejných priestranstiev a upozorňovať ľudí, najmä deti a študentov, aby sa nezdružovali vo väčších skupinách.

Mesto intenzívne robí aj na súbore opatrení vo vzťahu k seniorom, ktorí sú najzraniteľnejšou skupinou a potrebujú pomoc a špeciálny prístup, či už hovoríme o zabezpečení potrebného nákupu, liekov, alebo aj zodpovedaní ich otázok v súvislosti s aktuálnou situáciou. Záujmom mesta je pomôcť tejto skupine našich obyvateľov, aby sa nemuseli vystavovať riziku kontaktov s ľuďmi, ktoré by pre nich mohli mať fatálne dôsledky. Cieľom je vytvoriť sieť pomoci, ktorá im pomôže prekonať toto obdobie a umožní im minimalizovať kontakt s verejnosťou kvôli ochrane zdravia.

Starostovia, starostky niektorých mestských častí dnes informovali primátora Bratislavy, že vedia vyčleniť vydezinfikované priestory, v ktorých by pri pokračujúcom zatvorení škôl dokázali zabezpečiť starostlivosť o deti rodičov, ktorí sú členmi kľúčových zložiek v meste (zdravotníkom, hasičom, policajtom,…).

Mesto bude naďalej obyvateľom aktívne a transparentne poskytovať všetky relevantné informácie o situácii. Sme presvedčení, že iba vďaka dobrej informovanosti sa môžu obyvatelia rozhodovať zodpovedne, adekvátne k situácii a nepodliehať predčasnej panike, najmä v dôsledku neoverených informácií. Všetky informácie o situácii v Bratislave, vrátane odporúčaní a opatrení, naďalej zverejňujeme a neustále aktualizujeme na stránke https://zvladneme.to.

zdroj: bratislava.sk

web od 2day