Petržalka a seniori

Mestská časť Bratislava-Petržalka v súvislosti s novým koronavírusom a ochorením COVID-19 zabezpečuje nasledovnú pomoc pre osamelých seniorov, osamelých ľudí s ťažkým telesným postihnutím, osamelých ľudí s vážnym chronickým ochorením a pre tých, ktorí sú odkázaní na pomoc druhých:

MČ Bratislava Petržalka zriadila telefónne číslo za účelom nahlásenia potrieb ako napr. donášky nákupu potravín, drogérie, liekov, poskytnutia rúška či doručenia obedov.

0947 487 555

!Kontakt je určený výlučne pre osamelých občanov mestskej časti, ktorí sú odkázaní na pomoc inej osoby a nemajú žiadnych rodinných príslušníkov alebo iného známeho, ktorý by im tento druh pomoci vedel poskytnúť!

Kontaktovať ohľadom pomoci nás môžete tiež formou e-mailu na: pomahame@petrzalka.sk Na tento mail nás tiež môžu kontaktovať tí, ktorí šijú rúška a poskytli by ich rizikovým skupinám obyvateľov alebo tí čo sa chcú zapojiť do dobrovoľníckej pomoci v rámci aktivít, ktoré mestská časť realizuje.

Aktivity mestskej časti:

Platforma susedskej pomoci pre osamelých seniorov

Pre lepšiu koordináciu vzájomnej pomoci obyvateľov, ktorí chcú pomáhať a tých, ktorí pomoc potrebujú sme zriadili na FB skupinu „Dobrí susedia si pomáhajú„, kde prispievame inšpiratívnymi príspevkami ľudí, ktorí poskytli svoje ručne vyrobené rúška. Zároveň skupina slúži na komunikáciu ohľadom potrebného materiálu na šitie rúšok. Predovšetkým však na to, aby sme si vedeli pomôcť.
Ďalej sme pripravili vizuálne pomôcky, plagáty a letáky (nájdete nižšie v pdf formáte) s informáciami o prevencii, možných aktivitách, ktoré susedia osamelých seniorov môžu urobiť a pomôcť im tým. Na plagátoch a letáku sú tiež dôležité kontakty, na ktoré sa v prípade potreby je možné obrátiť.

Plagáty s rovnomenným názvom platformy boli v spolupráci so správcami bytových domov, spoločenstiev vlastníkov bytov, zástupcov vlastníkov bytov a nebytových priestorov, a dobrovoľníkov vylepované na všetky brány bytových domov. V prípade, že sa na našej bráne plagáty nenachádzajú a nemáte možnosť ich vytlačiť a vylepiť dajte nám prosím vedieť na tlacove@petrzalka.sk.

Zbierka rúšok

Vďaka aktívnym Petržalčankám a Petržalčanom sme okrem priamemu zbieraniu poskytnutých rúšok pre seniorov spustili aj zbierku so stabilným miestom. Nádoba na rúška je denne k dispozícii v budove Technopolu pred v stupom na miestny úrad. Každý deň následne zabezpečujeme sterilizáciu vyzbieraných rúšok, doplníme o informačný lístoček ako s ním zaobchádzať a distribuujeme. Zozbierať a následne rozditribuovať sa nám tak spoločne s vami podarilo niekoľko stoviek rúšok.

Doručovanie obedov pre seniorov

V súvislosti so znižovaním rizika pri stretnutí viacerých osôb na jednom mieste sme pristúpili k roznosu obedov pre seniorov, ktorí obedy odoberali vo výdajniach na Osuského a Medveďovej. Obedy tiež doručujeme tým seniorom, ktorí sa nám nahlásili na mail: pomahame@petrzalka.sk. Rozvoz obedov zabezpečuje sociálne oddelenie spoločne s ďalšími zamestnancami miestneho úradu a dobrovoľníkmi.

Osobitná pomoc pre seniorov, ktorí ju potrebujú

Podávame pomocnú ruku tým, ktorí ju potrebujú. V prípade, že máte seniora suseda, alebo ste osamelý senior, či človek s ťažkým postihnutím neváhajte nás kontaktovať. Budem hľadať spoločne možnosti ako vám najlepšie pomôcť. #SmeVtomSpoločne

Mestská časť o opatreniach pre seniorov:

otazky a odpovede

web od 2day