Námestie republiky podľa vašich predstáv

Zabudnutý verejný priestor v centre Petržalky sa dočká dlho očakávanej premeny. Mestská časť pripravuje participatívny proces k obnove Námestia Republiky.

Mestská časť Bratislava-Petržalka plánuje vytvorenie ideového zadania podoby verejného priestoru známeho ako Námestie Republiky. O spolupráci a už aj o podobe participácie rokuje s víťazom verejného obstarávania, ktorým je občianske združenie Punkt. Je to profesionálne zoskupenie ľudí, ktorí aktívne zapájajú verejnosť do mestského plánovania. OZ Punkt stojí za úspešnými bratislavskými projektmi, akým bol napríklad Dobrý trh, ale aj socioekonomický audit územia Mickiewiczovej ulice či prieskum Panenskej ulice a okolia, ktorý vyústil do vôbec prvého manuálu verejných priestorov v hlavnom meste. Tento manuál definoval koncepciu a princípy rozvoja a obnovy ulíc, pričom zóna Panenská sa mala stať v tomto smere príkladovou štúdiou pre rekonštrukciu podobných bratislavských ulíc.

Celý proces participácie vo vzťahu k Námestiu Republiky bude prebiehať v niekoľkých fázach a citlivým spôsobom doň budú zapojení všetci radoví občania žijúci v priamom aj širšom okolí námestia, predstavitelia OZ Kaspian, ktoré v tomto priestore prevádzkujú obľúbený skatepark, odborná verejnosť v zosobnení architektov či sociológov a, samozrejme, aj petržalskí komunálni politici. Prvým veľkým krokom bude práve zber informácií od Petržalčanov, na ktorý sa využije štruktúrovaný dotazník.

Námestie Republiky sa nachádza v miestnej časti Dvory a má priamu nadväznosť na tzv. centrálnu os v mestskej časti Bratislava-Petržalka. Kompozične vychádza z princípu moderného urbanizmu. Nemá teda jasne formulovanú hranicu, je skôr voľným územím ako artikulovaným mestským priestorom. Ohraničuje ho štvorprúdová cestná komunikácia Jiráskovej ulice, Chorvátske rameno, budovy občianskej vybavenosti – Petržalské bowlingové centrum, Tatra Banka a Petržalská plaváreň – napojené na bytový dom s terasou na Tupolevovej ulici. Na opačnej strane ramena je centrálna rozvojová os Petržalky s budúcou trasou električky a zastávkou Romanova, ďalej je tam obchodný dom Kaufland a v susedstve DK Zrkadlový háj. Na druhej strane cesty sa nachádza CC Centrum. Občianska vybavenosť je v tejto lokalite veľmi dobrá, v blízkosti je pobočka pošty, potraviny, reštaurácia… V dosahu je zdravotné stredisko na Fedinovej, Okresný súd Bratislava V, ZŠ Tupolevova aj ZŠ a ZUŠ na Prokofievovej ulici, kde nechýba ani pobočka Miestnej knižnice Petržalka.

Pozemky námestia sú vo vlastníctve Hlavného mesta SR Bratislavy a spravuje ich MČ Petržalka. Cestná komunikácia II. triedy na Jiráskovej ulici, ohraničujúca Námestie Republiky zo severu, je v správe Hlavného mesta. Chorvátske rameno a jeho berma sú v štátnom vlastníctve a spravuje ich Slovenský vodohospodársky podnik Bratislava, odštepný závod Šamorín.

V súčasnosti sa spevnená časť námestia využíva na spoločenské a kultúrne podujatia mestskej časti. Už tradične sa tu konajú navštevované Petržalské vianočné trhy. Plocha bývalého parkoviska susediaca s Chorvátskym ramenom slúži ako spomínaný skatepark. Priestor námestia však nemá jasne zadefinovanú funkciu a využitie. Výsledkom je do značnej miery zdevastované a chátrajúce územie, poškodzované vandalmi. Aj obyvatelia ho vnímajú ako zanedbané. No jeho poloha, veľkosť i pomerne jednoduchý prístup k elektrickému napojeniu mu poskytujú veľký potenciál do budúcnosti, napríklad na organizovanie ďalších spoločenských a kultúrnych podujatí.

Pre budúce využitie námestia, a teda aj pre prípadnú architektonickú súťaž, zatiaľ chýba presnejšie zadanie. K dispozícii sú čiastkové predstavy o jeho využití zo strany odborníkov či politických predstaviteľov. Tie vychádzajú z procesu zapájania verejnosti do diskusie o budúcej podobe centrálnej petržalskej osi a zo štúdie kolektívu prof. Bohumila Kováča (víťaz architektonickej súťaže Riešenie centrálnej rozvojovej osi Petržalky z prelomu rokov 2013/2014). Súčasne existujú projektové zámery pre blízke okolie – nosný systém MHD Petržalská radiála a príprava priečnych napojení cez centrálnu os. Doteraz však nebol k dispozícii detailnejší popis súčasnej situácie ani prognóza budúceho stavu tohto konkrétneho priestoru.

Vďaka príprave participatívneho procesu na obnovu Námestia Republiky by sa to malo v najbližších mesiacoch zmeniť. Cieľom je vytvorenie ideového zadania, na základe ktorého bude môcť vzniknúť presné zadanie pre verejnú architektonickú súťaž. Zámerom MČ Petržalka je revitalizovať priestor nielen samotného námestia, ale aj brehu Chorvátskeho ramena, cesty pretínajúcej toto územie a verejných priestranstiev, ktoré susedia s objektmi občianskej vybavenosti a bytových domov. Z predchádzajúceho vyplýva, že podoba tejto revitalizácie je zatiaľ nejasná. V tomto prípade je však lepšie povedať otvorená. Pretože počas prvého kroku na tejto ceste bude do veľkej miery záležať aj na názoroch, podnetoch a pripomienkach od vás, obyvateľov Petržalky.

Viac informácii na namestierepubliky.sk

web od 2day