V Petržalke rozkvitnú lúky. Prvá bude pri Veľkom Draždiaku.

V Petržalke pribudne prvá kvitnúca lúka, a to v lokalite medzi Veľkým Draždiakom a Chorvátskym ramenom. Iniciatíva vzišla zo spolupráce mestskej časti a Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia (BROZ). Zakvitnutou lúkou s viacerými druhmi lúčnych kvetov chce Petržalka poskytnúť útočisko rôznym druhom hmyzu, najmä vymierajúcim včelám a čmeliakom.

Pôdu pre vznik kvitnúcej lúky pripravil referát správy verejných priestranstiev mestskej časti, ktorý bude zabezpečovať v prvých týždňoch jej pravidelné zalievanie. Pri lúke pribudne aj panel s informáciami, prečo je hmyz dôležitý pre život človeka a tiež rozprávka pre deti. Priestor bude mať aj edukačný charakter a poslúži na výučbu detí z materských a základných škôl. Kvitnúca lúka je tak ďalšou zelenou aktivitou v rámci projektu Spoločne EKO, ktorý mestská časť nedávno spustila v materských školách.

„Súčasťou tejto spolupráce malo byť pôvodne aj premietanie filmu „Bratislava, mesto uprostred prírody“, spojené s verejnou diskusiou. V dôsledku koronakrízy sme museli podujatia odložiť, avšak výsadba lúky sa uskutočnila,” informovala petržalská vicestarostka Jana Hrehorová. „Naším cieľom je prilákať užitočný hmyz a drobné vtáctvo a tým zabrániť poklesu biodiverzity v Petržalke. Na jeseň plánujeme vytvoriť kvitnúcu lúku aj pri lesíku v Ovsišti,“ dodala.

Prvé kvety sa na lúke pri Draždiaku objavia v lete. Kvetnaté lúky priamo v meste, vrátane sídlisk a vnútroblokov, sú jedným z dôležitých prvkov adaptácie mesta na klimatické zmeny. „Kvitnúce lúky nie sú neudržiavané plochy, no sú kosené v inom režime ako klasické trávniky, teda nie 5-krát ročne, ale 1 až 2-krát ročne, podľa druhového zloženia. Touto najprirodzenejšou formou zmeny rastlinného zloženia postupne začnú ubúdať druhy alergénnych tráv, ktoré naopak nahradia bylinné, kvitnúce druhy rastlín. Počas horúceho leta môžu byť až o 20 stupňov chladnejšie ako bežne kosený trávnik, zadržiavajú vlahu, obsahujú menej alergénnych druhov a chránia biodiverzitu,“ vysvetlila Katarína Klimová z BROZ.

Petržalka sa týmto krokom pridá k ďalším bratislavským mestským častiam s kvitnúcimi lúkami.„V nasledujúcich týždňoch založíme kvetnaté lúky v 60 lokalitách, v mestských častiach Dúbravka, Karlova Ves, v Starom Meste a v Novom Meste,“ prezradila Klimová.


Zdroj: Javor Photography


Zdroj: Javor Photography


Zdroj: Javor Photography

web od 2day