Petržalka má pre tento rok svoje osobnosti

Oceňovanie osobností Petržalky patrí medzi tradičné podujatia petržalského festivalu Dni Petržalky, ktoré organizuje petržalská samospráva od r. 1998. Tento rok koronavírus zapríčinil, že sa oceňovanie uskutočnilo v neskoršom termíne, nie v júni, ako býva zvykom. Oddelenie kultúry miestneho úradu v spolupráci s Kultúrnymi zariadeniami Petržalky zorganizovali slávnostnú udalosť 1. septembra v DK Zrkadlový háj pri príležitosti osláv Dňa ústavy SR.

K 120 oceneným osobnostiam pribudlo v tomto roku ďalších šesť, ktoré sa svojimi aktivitami zaslúžili o rozvoj mestskej časti. „Som veľmi rád, že o chvíľu sa vám predstavia tí, ktorí dokázali niečo inšpiratívne, prospešné, obdivuhodné a pozitívne vstúpili aj do životov iných ľudí,“ uviedol starosta MČ Bratislava-Petržalka Ján Hrčka a pristúpil k slávnostnému oceňovaniu.

FOTOGALÉRIA TU.

OSOBNOSTI PETRŽALKY 2020

Mgr. VLADIMÍR DOLINAY A ZUZANA DOLINAYOVÁ

Na ich počesť udelil starosta ich príbuzným čestné ocenenie In Memoriam.

Mgr. VIERA NÉMETHOVÁ

Viera Némethová patrí ku generácii „Staropetržalčanov“, ktorí Petržalku milujú so všetkým čo v nej je. Svojimi aktivitami podporuje a rozvíja knižnú kultúru, osvetu, voľnočasový život a vzdelávanie v Petržalke. Podieľa sa na tvorbe a realizácii literárnych súťaží, kampaní a autorských projektov knižnice, akými sú napr. festival detskej knihy „Prebuď sa (s) knihou“), alebo cyklus výstav z histórie Petržalky „Taká bola Petržalka“ a „Novodobá Petržalka“. Vo svojom voľnom čase spolupracuje s vydavateľstvami, občianskymi združeniami, prispieva recenziami kníh pre mládež, zúčastňuje sa literárnych stretnutí, besied, seminárov a podobných podujatí o literatúre a knihách.
Ocenenie získala za osobný prínos v oblasti rozvoja knihovníctva a vzdelávania.

FRANTIŠEK HAJKO

Jeho životným krédom je: mladosť je stav ducha a nezáleží na tom, koľko rokov srdce v hrudi búcha. Napriek veku sa aktívne zapája do rôznych aktivít v rámci denného centra na Vyšehradskej ulici, športových súťaží a keďže je veľký patriot, reprezentuje v nich predovšetkým Petržalku. V mladosti hrával hokej v rôznych kluboch. V súčasnosti je členom klubu veteránov pri Slovenskom zväze stolného tenisu.
Ocenenie získal za aktívny prístup k životu, ktorým pozitívne ovplyvňuje okolie.

MÁRIA RIGANOVÁ

Mária Riganová je zakladateľkou projektu „Rodinná zóna bez peňazí“, ktorá pôvodne začínala ako lokálna akcia mamičiek v lokalite Lúky, kde si vymieňali oblečenie, hračky, knihy a domáce potreby. Neskôr sa iniciatíva rozšírila aj na sociálne siete. Vďaka tomu sa podarilo dať mnohým nepotrebným veciam ďalšiu šancu. Významnou mierou napomohla k vytvoreniu silnej komunity ľudí, ktorých spája práve ekológia a konkrétne recyklácia – swap. Keďže ide o otvorenú komunitu, vznikajú medzi ľuďmi priateľstvá a pocit spolupatričnosti a lokálpatriocizmus k Petržalke.
Ocenenie získala za prínos pri vytváraní ekologického prostredia a podporu ekologického myslenia ľudí.

ŠTEFAN RÁC

Štefan Rác pôsobí v školských službách od roku 1974, najprv ako učiteľ , ale v rokoch 1986 až 1988 pôsobil na Obvodnom pedagogickom stredisku Bratislava V ako metodik vyučovania matematiky, fyziky a chémie. Zabezpečoval ďalšie vzdelávanie pedagogických zamestnancov v oblasti výpočtovej techniky, organizoval obvodné kolá matematickej, fyzikálnej a chemickej olympiády. Venoval sa tvorbe metodických materiálov ako aj kontrolnej činnosti v rámci Inšpekčného oddelenia odboru školstva. Svoje dlhoročné odborné vedomosti, pedagogické majstrovstvo a metodické zručnosti úspešne uplatnil ako recenzent učebníc Zemepisu pre 6. až 8. ročník ZŠ, Zemepisnej čítanky i ako editor publikácie Škola a právo a Právo v školskej praxi.
Ocenenie získal za dlhoročnú pedagogickú činnosť a úspešné uplatňovanie metodických zručností vo výchovno-vzdelávacom procese.

Okrem osobností boli ocenení aj štyria držitelia medaily MUDr. Kňazovického, ktorí si vyslúžili čestné poďakovania za viacnásobné dobrovoľné darcovstvo krvi a záchranu ľudských životov. Patria k nim Jozef Bartaloš, Marián Chovanec, Vladimír Oravec a Juraj Gallo.

Súčasťou programu slávnostného podujatia boli viaceré hudobno-spevácke vystúpenia talentovaných žiakov zo Základnej umeleckej školy Jána Albrechta, v závere podujatia predviedli svoje vokálne danosti členovia skupiny For You Acapella, ktorí rozospievali publikum. Nechýbalo bohaté občerstvenie.

web od 2day