V rámci výzvy „Pomôžeme vám skrášliť si okolie“ pribudli v Petržalke prvé dve komunitné kompostoviská

V rámci výzvy „Pomôžeme vám skrášliť si okolie“ boli v novembri 2020 zrealizované prvé dve komunitné kompostoviská. Kompostoviská Vznikli v spolupráci s obyvateľmi, ktorí v roku 2019 predkladali svoje projekty a tie najzaujímavejšie boli zaradené do verejného hlasovania.

Prvé dve kompostoviská boli pracovníkmi spoločnosti JRK osadené na Romanovej a Budatínskej ulici. Pracovníčky odd. životného prostredia dohliadali na priebeh montážnych prác a pomohli vyhrabať lístie a pripraviť tak miesto pre záhradné kompostéry.

Cieľom komunitného kompostovania je umožniť obyvateľom žijúcim v bytových domoch kompostovať biologické odpady z domácností a znižovať tak množstvo zmesového komunálneho odpadu vytriedením tejto zložky. Výsledkom kompostovania je kompost, ktorý je využívaný pre potreby členov komunity. Kompostovaním odpadu z domácnosti sa predchádza vzniku odpadu, čo má v hierarchii odpadového hospodárstva najvyššiu prioritu.

V nasledujúcom období má mestská časť Bratislava-Petržalka v pláne zrealizovať ďalšie komunitné kompostoviská, ktoré boli súčasťou predloženého projektu. Ostatní záujemcovia o môžu o zriadenie komunitného kompostoviska požiadať Hlavné mesto na adrese: Primaciálne nám. 1, P. O. BOX 192, 814 99 Bratislava 1. Hlavné mesto po posúdení žiadosti a splnení podmienok pre zriadenie komunitného kompostoviska vydá v lehote 45 dní stanovisko a komunitnému kompostovisku pridelí registračné číslo. Náklady na vybudovanie komunitného kompostoviska znáša žiadateľ.

V budúcom roku plánuje referát čistoty a poriadku inventarizovať všetky kompostéry, ktoré neprešli schvaľovacím procesom a boli umiestnené obyvateľmi domov pred bytové domy na verejné priestranstvá.

web od 2day