Bratislava tento rok opäť posilňuje zimnú údržbu

Hlavné mesto SR Bratislava je v prípade potreby pripravené na vyhlásenie zimnej pohotovosti. Počas tejto zimnej sezóny bude zimnú údržbu na komunikáciách a aj časti chodníkov mesta zabezpečovať zmluvný dodávateľ A.I.I. Technické služby, Komunálny podnik Bratislava spolu so zazmluvnenými mestskými časťami budú zabezpečovať údržbu chodníkov, ktorých čistenie tohto roku ešte viac zintenzívni.

Popri zlepšeniach z minulého roka pribudli aj ďalšie novinky. So zimnou údržbou mesto začalo 21.11. 2020 preventívnym posypom mostov.

V rámci zlepšení je Operačný plán zimnej údržby 2020/2021 doplnený o prioritizáciu komunikácií, ktoré sa budú odhŕňať prednostne. Ide najmä o hlavné ťahy, kde premávajú linky MHD. Ďalšou z noviniek je nasadenie mestského komunálneho podniku na údržbu chodníkov v Ružinove, Novom Meste a Vajnoroch. Súčasne došlo k dátovému posilneniu mestského dispečingu, ktorý je pre zimnú údržbu absolútne kľúčový a monitoring počasia bude túto zimu pracovať okrem predpovede SHMÚ aj s dátami zo 6 meteostaníc. Mestský dispečing tak bude môcť efektívnejšie plánovať výjazdy zimných mechanizmov a flexibilnejšie reagovať na potrebu zimnej údržby mesta v jeho konkrétnych častiach.

Napriek miernej zime boli aj počas minulého roka dni, ktoré nás preverili, a preto musíme byť vždy pripravení. Minulú zimu nás potrápili najmä chodníky a hoci sme posilnili technické a personálne kapacity, podarilo sa ich odhrnúť do 24 hodín na 56 %. Tento rok, kedy sa do zimnej údržby chodníkov zapojí aj náš komunálny podnik, by sme chceli percento úspešnosti potiahnuť aspoň na 93 % do 24 hodín,“ uviedol primátor Matúš Vallo.

K včasnému reagovaniu v predstihu prispieva aj spolupráca s vodičmi MHD či príslušníkmi mestskej polície, ktorí sa nachádzajú priamo v teréne a vedia informovať o aktuálnom stave vozoviek a chodníkov.

Aj naďalej bude hl. mesto pokračovať s vylepšeniami zimnej údržby z minulého roka, ktoré nám pomohli zvládnuť zimu lepšie. Medzi inými napríklad s optimalizáciou rajónov pre sypače. To znamená zabezpečenie rovnako veľkého zásahu ako pri malých, tak aj pri veľkých rajónoch, aby sa nestalo, že autá z menšieho rajónu počas nepriaznivého počasia už stoja po posype v depe a autá, ktorým sú pridelené väčšie rajóny, svoj posyp nestíhajú urobiť včas. Bude tiež pokračovať v nepretržitom odhŕňaní kritických kopcovitých terénov.

Mestské časti zazmluvnené na zimnú údržbu mestských chodníkov majú súhrnne na tento účel k dispozícií 24 kusov techniky s pluhom a 34 ručných pracovníkov.

V spolupráci s dodávateľom chce mesto aj tento rok sprostredkovávať verejnosti informácie o posypoch a výjazdoch posypovej techniky online. Na elektronickej mape zimnej údržby bude vidieť, kde sa ktorý sypač nachádza a tiež, ktorá cesta a chodník patrí mestu.

Posyp, či už preventívny alebo likvidačný, realizuje dodávateľ na základe pokynu dispečingu hlavného mesta, ktorý pokyny vydáva na základe predpovede poveternostných podmienok a následne operatívne v závislosti od potreby. Presné postupy, lehoty a technické požiadavky sú definované v Operačnom pláne zimnej údržby.

Prioritu majú vždy najvyťaženejšie úseky – kopcovité terény, mostné konštrukcie, nemocnice, školy a iné vysoko frekventované oblasti.

Rovnako ako minulý rok bude k dispozícii aj telefonická HOTLINE LINKA + 421 259 356 777 pre zimnú údržbu, na ktorú budú môcť Bratislavčanky a Bratislavčania nahlasovať kritické situácie na mestských komunikáciách a bude v prevádzke vždy pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach.

Zimná údržba je v zmysle operačného plánu zabezpečená v období od 17. októbra 2020 do 14. apríla 2021, no konkrétny dátum začiatku a trvania zimnej údržby určia poveternostné podmienky. Zimnú pohotovosť mechanizmov vyhlásime podľa vyvíjajúcich sa klimatických podmienok. V prechodnom období pred vyhlásením zimnej pohotovosti sú mechanizmy zimnej údržby v čiastočnej pohotovosti.

Hlavné mesto zabezpečuje zimnú údržbu na miestnych komunikáciách I. a II. triedy a prejazdných úsekoch ciest I. až III. triedy v celkovej výmere viac ako 4,3 mil. m2 a na chodníkoch, námestiach, lávkach, schodiskách a parkoviskách vo výmere viac ako 568 tis. m2 (výmery sú definované na šírku pochôdzneho profilu 1 meter). Organizáciu a riadenie zimnej údržby zabezpečujú nonstop v 12-hodinových zmenách dispečeri (1 riadiaci dispečer na centrále a 2 terénni dispečeri.)

Viac informácií k tohtoročnej zimnej údržbe nájdete nasledovnom odkaze: www.odhrnieme.to

Zdroj textu a foto: Hl. mesto SR Brastislava

web od 2day