Na petržalskom miestnom úrade myslíme ekologicky. Projektom „Spoločne EKO – úrad“ chce Petržalka aktívne inšpirovať k udržateľnosti svojich zamestnancov

Petržalský miestny úrad chce byť „zelený“. Po spustení úspešného projektu Spoločne EKO, ktorý inicioval starosta Ján Hrčka, s cieľom posilnenia osvety v oblasti trvalo udržateľného rozvoja v materských školách sa projekt mierne aplikuje už aj na pôde miestneho úradu.

Postupnými krokmi chce vedenie mestskej časti Bratislava-Petržalka motivovať nielen svojich zamestnancov k ekologickejšiemu zmýšľaniu, preto okrem bežných smetných nádob na papier a plast, ktoré sa nachádzajú na poschodiach miestneho úradu v budove Technopolu je možné na úrade zahodiť do špecifických nádob vo vestibule aj baterky, či malé elektrospotrebiče. Najnovšie, vďaka iniciatíve vicestarostky Jany Hrehorovej pribudli v rámci projektu „Spoločne EKO – úrad“ koše na staré resp. použité zubné kefky. Zubné kefky vo väčšine končia na skládkach, kde sa rozkladajú stovky rokov alebo v spaľovniach. Kefky sa skladajú z viacerých druhov plastu, ktoré nikto neoddeľuje, a tým pádom sa nerecyklujú. Spoločnosť CURAPROX však vytvorila sieť zberných miest a kefky zhodnocuje tak, aby ako iný – materiál slúžili ďalej. Z kefiek značky Curaprox sa vyrábajú smetné koše na triedenie odpadu, ktoré zadarmo distribuujú do škôl po celom Slovensku. Hlavičky a kefky iných značiek využíva na testy na výrobu záhradného nábytku.

Som rada, že takýmto spôsobom, ako je umiestnenie nádob na staré zubné kefky, môžeme prispieť k tomu, že neskončia na skládke, ale namiesto toho budú zhodnotené napr. na smetné koše na triedenie odpadu. Verím, že sa budú zapĺňať a túto možnosť využije čo najviac Petržalčanov“, uvádza vicestarostka Jana Hrehorová.

Vedúca oddelenia životného prostredia MČ Bratislava-Petržalka Daniela Vašková Kasáková hovorí, že ide o jeden z tzv. zelených krokov, vďaka ktorým môže miestny úrad prispievať k udržateľnosti. „O možnosti zahodiť staré zubné kefky do nádob na miestnom úrade sme informovali našich zamestnancov a kolegov. Budeme však radi, ak túto možnosť využije aj široká verejnosť,“ uvádza vedúca oddelenia Daniela Vašková Kasáková.

Nádoby na staré zubné kefky sa nachádzajú za sklenenými dverami pri výťahoch smerom k schodisku.

web od 2day