V Petržalke pribudli červeno-biele kontajnery na drobný elektroodpad

Až 15 nových červeno-bielych kontajnerov sú Petržalčanom k dispozícii nonstop bez obmedzení.Stacionárne zberné nádoby na zber drobného elektroodpadu sú štandardom už v mnohých slovenských mestách a obciach. Významne prispievajú k ochrane životného prostredia. Obyvateľom slovenských samospráv uľahčujú cestu k správnej recyklácii a zamedzujú vzniku rizika, ktoré sa spája s nesprávnou manipuláciou s elektroodpadom.

Ako hovorí vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková-Kasáková, nie je vylúčené, že tento počet mestská časť navýši. „Dôvodom, prečo sa aj Petržalka rozhodla zapojiť do projektu bol najmä záujem poskytnúť občanom ďalšiu službu v oblasti odpadového hospodárstva a zvýšiť tak mieru vytriedenia“ hovorí Kasáková. O význame unikátnych zberných nádob hovorí aj Ronald Blaho konateľ spoločnosti ASEKOL SK, ktorá projekt prevádzkuje „s 15 červeno-bielymi kontajnermi dokážeme v Petržalke vyzbierať 20 000 kilogramov drobného elektroodpadu ročne. Pri navýšení o 10 kusov by vyzbierané množstvo mohlo byť až 30 000 kilogramov za rok“, hovorí o možnostiach zberu Blaho.

Elektroodpad častokrát končí v zberných nádobách na komunálny odpad a nakoniec na skládkach, kde do prostredia uvoľnuje nebezpečné a škodlivé látky. Od decembra je do projektu spoločnosti ASEKOL SK zapojená aj Petržalka. Tá je ako najväčšie sídlisko v strednej Európe aj najväčším producentom komunálneho odpadu. Ročne sa tu vyprodukuje viac ako 48 tisíc ton odpadu. Elektroodpad tvorí približne 1% z jeho celkového objemu.

Nové červeno-biele kontajnery budú umiestnené v rôznych lokalitách mestskej časti, aby sa vytvorila čo najefektívnejšia zberná sieť. Každá z 15 nádob obsahuje senzor na snímanie naplnenia, vďaka čomu je možné zabezpečiť efektívne vyprázdňovanie zberných nádob. Červeno-biele kontajnery sú umiestnené v lokalitách, ktoré so spoločnosťou ASEKOL SK vytipovali zamestnanci oddelenia životného prostredia:

Križovatka Osuského – Hrobákova
Haanova
Ovsištské námestie
Furdekova
Rovniankova
Mánesovo námestie
Gercenova/ Záporožská
Wolkrova
Fedinova
Švabinského 1
Beňadická 21
Budatínska 27
Holíčska 13
Jasovská 12
Jasovská 33

Mapu umiestnenia kontajnerov nájdete na stránke www.cervenobielekontajnery.sk, kde postupne bude doplnená aj Petržalka.

Do stacionárnych kontajnerov patrí: mobilné telefóny, IT zariadenia, hobby náradie, kuchynské spotrebiče, elektronické hračky, batérie, všetok drobný elektroodpad s maximálnymi rozmermi 51x36x40 cm (napr. kalkulačky, rádia, prehrávače, slúchadlá, fotoaparáty, videokamery, elektrické hudobné nástroje…).

Do kontajnerov nepatrí: televízory, monitory, žiarivky a úsporné žiarovky, komunálny odpad, zdravotnícky materiál, bio odpad.
Nevhadzujte elektroodpad prekračujúci rozmery vhadzovacieho otvoru, nebezpečný odpad, autobatérie, farby, plasty, oleje…

Občania majú možnosť využívať aj aplikáciu spoločnosti Sensoneo, vďaka ktorej je možné sledovať naplnenie červenobielych kontajnerov a nájsť nielen najbližšiu nezaplnenú zbernú nádobu ale aj nahlásiť poškodenie.

Zdroj: ASEKOL SK

web od 2day