Environmentálne šetrné odstránenie inváznych drevín (výskum v Petržalke)

Invázne rastliny sú zaradené v nariadení vlády Slovenskej republiky č. 449/2019 Z. z., ktorým sa vydáva zoznam inváznych nepôvodných druhov vzbudzujúcich obavy Slovenskej republiky.

„Boli sem zaradené druhy, ktoré spôsobujú najväčšie problémy, resp. ktoré majú najväčší negatívny vplyv na naše pôvodné druhy a ich biotopy a najviac menia krajinu. Je zakázané ich držať, prepravovať, dovážať, pestovať, rozmnožovať, obchodovať s nimi. Vlastník, správca, užívateľ pozemku je povinný sa starať o pozemok tak, aby nedochádzalo k rozšíreniu týchto druhov na jeho pozemku a v prípade výskytu inváznych druhov je povinný ich odstraňovať“.

Petržalka prijala uznesenie č. 136 o Zóne bez pesticídov, čím sa zapojila do procesu znižovania chemických zásahov pri údržbe zelene a komunikácií a dňa 13.8.2019 bola medzi Zóny bez pesticídov, o.z. a mestskou častou Bratislava – Petržalka uzatvorená zmluva o požívaní piktogramu Zóny bez pesticídov. V zmysle projektu Zóny bez pesticídov nie je možné pristúpiť k chemickému zneškodneniu inváznych drevín na území Petržalky.

Na území Petržalky sa v termíne od 01.07. do 23.11.2020 odstránilo spolu 59 inváznych drevín druhu pajaseň žliazkatý (lat. Ailanthus altissima) a javorovec jaseňolistý (lat. Negundo aceroides). Pajaseň žliazkatý je dvojdomá drevina (strom), ktorá dorastá do výšky 20 až 25 metrov. Tento druh pochádza z Činy a do Európy bol dovezený ako okrasná drevina. Výrubom inváznej dreviny najmä pajaseňa žliazkatého sa nekončí starostlivosť o „drevinu“, nakoľko jeho rýchly rast tvorí z pňov husté zárasty a vytláča pôvodnú vegetáciu. Mestská časť Bratislava- Petržalka plánuje náhradnú výsadu za invázne dreviny, čo v prípade ponechania pňov a koreňovej sústavy pajaseňa nie je možné, nakoľko do pôdy vylučuje koreňmi alelopatické látky, ktoré bránia rastu iných druhov drevín“, hovorí PaedDr. Bc. Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia.

V bežnej praxi sa na odstránenie pňov a koreňových sústav používa chemická metóda, aplikáciou herbicídnych látok (napr. glyfosátu) alebo frézovanie (strojové odstránenie pňov a koreňov z miesta výskytu). Keďže bezpečnosť herbicídnej látky glyfosát je spochybňovaná a zvažuje sa zastavenie jej autorizácie v EÚ a metóda frézovania je finančne náročná, rozhodli sme sa overiť účinnosť menej používaných mechanických (vylamovanie), chemických (aplikácia kyseliny pelargónová a octovej) a termických metód (aplikácia horúcej vody a pary). Výber metód sme zvážili aj na základe Vyhlášky č. 450/2019 Z. z. Vyhláška Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky, ktorou sa ustanovujú podmienky a spôsoby odstraňovania inváznych nepôvodných druhov

„Nakoľko invázne dreviny predstavujú nemalý problém v životnom prostredí a v zmysle platnej legislatívy je potrebné ich odstraňovať, plánujeme so Slovenskou poľnohospodárskou univerzitou, Pedagogickou fakultou Trnavskej univerzity v Trnave a mestskou časťou Bratislava-Rusovce, overiť účinnosť environmentálne šetrných metód na zneškodnenie inváznych drevín v Petržalke. Keďže jednou z navrhnutých metód je aj aplikácia kyseliny pelargónovej a kyseliny octovej, ktoré sú považované za environmentálne šetrnú chemickú ochranu, ale je to v rozpore s projektom Zóny bez pesticídov, na základe vyššie uvedeného, metódy aplikácie týchto látok injektážou priamo do pňov inváznych drevín, pňov odstránených drevín na základe výrubových konaní a pozitívnych cieľov výskumu, sme sa rozhodli udeliť výnimku pre daný výskum v Petržalke“, hovorí Mgr. Ivan Iľko, predseda Zóny bez pesticídov o.z.

V súčasnosti v Petržalke prebieha inventarizácia inváznych drevín s mapovaním ich polohy, ďalej budú tieto dreviny roztriedené do jednotlivých výskumných lokalít, pričom v každej lokalite bude aplikovaná iná metóda.

Cieľom výskumu je poskytnúť relevantné informácie o spôsobe zneškodnenia inváznych drevín, pričom tieto metódy rozdelíme do troch skupín na základe účinnosti, finančnej náročnosti a environmentálnych dopadov. Výsledky výskumu môžu pomôcť samosprávam efektívne a environmentálne šetrne zneškodňovať invázne dreviny na Slovensku. Výskum je plánovaný v priebehu roka 2021 a 2022.

Výsledky výskumu budú po spracovaní detailne prezentované vo vedeckom periodiku. Chceme poďakovať vedeniu a administratíve v mestskej časti Bratislava-Petržalka za pomoc a podporu pri organizovaní výskumu.

Ing. Marcel Raček, PhD., SPU v Nitre
Mgr. Ivan Iľko, PdF TRUNI, Zóny bez pesticídov o.z.

Zdroj FOTO: ŠOP SR

web od 2day