Petržalka začne s ošetrovaním pagaštanov konských už túto jar

Mestská časť Bratislava-Petržalka oznamuje obyvateľom, že na území mestskej časti  prebieha prvé ošetrenie stromov pagaštanov konských (lat. Aesculus hippocastanum) proti škodcovi ploskáčikovi pagaštanovému (lat. Cameraria ohridella). Termín postreku bol vinou zlých poveternostných podmienok posunutý, štartuje v stredu, 21. apríla 2021.

V zmysle zákona č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov je vlastník, správca alebo nájomca pozemku povinný ošetrovať a udržiavať zeleň vrátane stromov a krov. Starostlivosť spočíva okrem pravidelného ošetrovania, vrátane pravidelného rezu, aj v ochrane drevín proti chorobám a škodcom.

Ploskáčik pagaštanový patrí k najrozšírenejším škodcom pagaštana konského. Larválne štádiá ploskáčika spôsobujú veľké škody na drevinách. Príznaky napadnutia na hostiteľovi sa prejavujú poškodením listov, ktoré predčasne hnednú a usychajú, čoho dôsledkom je predčasný opad listov. Poškodenie sa objavuje koncom mája. V júli je už obvykle poškodená celá listová plocha. To spôsobuje oslabovanie stromov, pričom ak by sa tento škodca vyskytoval na strome niekoľko krát po sebe, mohlo by to spôsobiť až odumretie tejto dreviny. Pri každom výskyte kalamitného škodcu dochádza k oslabeniu drevín s následkom hubového ochorenia fytopatogénnou hubou (Guignardia aesculi). Ploskáčik pagaštanový má na Slovensku 2-3 generácie. Dôležité je poznamenať, že v našich podmienkach ani v iných ekosystémoch nemá prirodzených nepriateľov.

„Druhá polovica apríla a začiatok mája je optimálnym časom na vykonanie ošetrenia proti prvej generácii tohto škodcu, nakoľko sa začínajú rozvíjať púčiky. V prípade nepriaznivých poveternostných podmienok sa plánovaný rozsah prác môže predĺžiť. V rámci týchto ochranných prác bude ošetrených 283 kusov drevín na celom území Petržalky. Tieto dreviny inventarizovali zamestnanci referátu zelene ešte v druhej polovici minulého roka“, uvádza vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasáková.

Chemický postrek bude vykonávať odborne spôsobilá osoba na vykonávanie dezinsekčných prác s použitím legislatívne schválených prípravkov, ktoré sú šetrné k ľuďom, s najnižším negatívnym vplyvom na životné prostredie, pri zachovaní vysokej účinnosti.

Termín druhého postreku v mestskej časti Bratislava-Petržalka bude zverejnený pred chemickou aplikáciou na webovej stránke a ďalších komunikačných kanáloch mestskej časti. Predpokladaný termín je koncom júna.

Pre zaujímavosť, v roku 1994 bol ploskáčik pagaštanový zistený na Slovensku, kedy postupne napadol až 97% pagaštanov. Klimatické podmienky našich južných oblastí sú vhodné pre výskyt tohto škodcu a sú priaznivé pre jeho šírenie.

web od 2day