Kam s ojazdenými alebo poškodenými pneumatikami?

Sezóna výmeny zimných pneumatík za letné je predo dvermi, čo so sebou prináša ich výmenu. Odpad v podobe pneumatiky môže vzniknúť aj zjazdením dezénu pod zákonný limit alebo napr. jej poškodením v prípade defektu.

Následne je potrebná výmena pneumatiky za novú, ale čo spraviť s tou poškodenou? Často tento odpad končí na nelegálnych skládkach v Petržalských lesoch, alebo ich ľudia nechávajú položené na verejných priestranstvách, či pri kontajnerových stanovištiach. Rozklad pneumatiky pritom trvá až 300 rokov. Tomu sa dá jednoducho zabrániť a majiteľa alebo držiteľa vozidla to nestojí prakticky nič. Od 1. januára 2016 sú podľa zákona o odpadoch č. 79/2015 Z. z. pneuservisy povinné zdarma zabezpečiť spätný zber ojazdených pneumatík, keď ich predáva či prezúva, aj bez ich predaja. To všetko bez ohľadu na značku pneumatiky, počet kusov a bez podmienky viazania sa kúpou novej pneumatiky alebo iného tovaru.

V praxi by to teda malo fungovať tak, že pokiaľ prídete do servisu vymeniť pneumatiky na vozidle, staré, poškodené alebo ojazdené pneumatiky môžete ponechať v pneuservise. A to aj v prípade, že nové pneumatiky máte kupované na inom mieste. Povinnosť spätného zberu pneumatík majú pneuservisy aj v prípade, keď im pneumatiku len prinesiete. Platí to nielen pre pneuservisy, ale aj predajne pneumatík v podobe kamennej alebo internetovej prevádzky. Táto služba je samozrejme bezodplatná.

Mestská časť Bratislava-Petržalka upozorňuje, že v prípade odhodených pneumatík v prírode dochádza k uvoľňovaniu ťažkých kovov do pôdy a ovzdušia. „Zároveň prosíme všetkých, aby v žiadnom prípade staré, či opotrebované pneumatiky nespaľovali. Ich horením totižto vznikajú silné karcinogénne látky, ktoré napomáhajú bujneniu rakovinových buniek“, uzatvára vedúca referátu čistoty a poriadku Lenka Špodová.

web od 2day