Šetrnou kosbou k pestrejšiemu charakteru zelene v mestskej časti

Podobne ako minulý rok chce mestská časť Bratislava-Petržalka, aj počas tejto sezóny kosby, viac dbať na plochy so zníženou intenzitou kosenia. Dôvodom je prirodzená podpora pre opeľovače, záchyt a vsakovanie zrážkovej vody. Šetrnejšie kosenie tiež pomáha znížiť prašnosť a teplotu počas letných horúčav, ktoré spôsobujú aj zdravotné problémy najmä ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Záujem o plochy so zníženou intenzitou kosenia je v Petržalke vysoký. Vychádza to aj z ankety realizovanej v minulom roku, v ktorej sa mohli Petržalčania vyjadriť, či dávajú prednosť šetrnej kosbe pred tou intenzívnou. Minulý rok tak prišlo k skúšobnému ponechaniu nekosených plôch v okolí niektorých drevín, ale aj určených miest na väčších trávnatých plochách.

Na základe podnetov vytypovali zamestnanci referátu zelene spoločne s referátom správy verejných priestranstiev, pre tieto potreby, viaceré plochy vo všetkých miestnych častiach Petržalky. Na rozdiel od minulého roku budú tieto plochy označené tabuľkami, tak aby okoloidúci vedeli o dôvode nekosenej plochy.

„Zamerali sme sa na také plochy, v ktorých okolí je dostatok priestoru pre pohodlné prechádzky Petržalčanov aj so svojimi štvornohými miláčikmi na pravidelne kosených častiach. V prvej časti pôjde o 9 plôch so zníženou intenzitou kosby (Röntgenova ul., Jantárová cesta/Muchovo nám., Holíčska ul., Starhradská ul., Strečnianska ul., Gessayova ul. a Romanova ul.)“, uvádza vedúci referátu zelene Adrián Ševeček s tým, že časom nevylučuje rozšírenie o ďalšie plochy.

Cieľom zníženia intenzity kosby v navrhovaných lokalitách je využiť potenciál vegetačnej plochy v blízkosti obytných domov pre ochladenie okolia, ale aj poskytnutia dostatočného priestoru pre opeľovače akými sú napr. včely a motýle, či iný hmyz. V prípade, že je trávnik menej kosený ma väčšiu šancu, že zakvitne.

web od 2day