Petržalka spolu s obyvateľmi upratala Nobelovo námestie

Spolupráca poslancov a zamestnancov s miestnymi priniesla ovocie v podobe čistejšieho verejného priestoru, budovania komunity i lepších vzťahov.

Pod taktovkou mestskej časti Bratislava – Petržalka sa v nedeľu 9. mája konalo jarné upratovanie Nobelovho námestia. Do akcie sa zapojili tak zamestnanci úradu a poslanci z prvého volebného obvodu mestskej časti, ako aj niekoľko miestnych obyvateľov.

Vďaka ich spolupráci je jeden z najdôležitejších verejných priestorov v Petržalke krajší a čistejší.

Plechovky aj nábytok

V rámci upratovacej akcie sa podarilo vyzbierať rôzny druh odpadu.

Prevahu mali najmä plechovky od nealkoholických a alkoholických nápojov, plastové fľaše, cigaretové ohorky či drobný alobalový odpad.

Nechýbal však ani stavebný odpad v podobe nepoužívaných odpadových rúr alebo zničených častí rôzneho nábytku, najmä políc a skríň.

Na základe dotazníka

„Pri zisťovaní potrieb verejnosti cez dotazníkový prieskum sme zaznamenali zvýšenú nespokojnosť Petržalčanov s čistotou a poriadkom na Nobelovom námestí a verejné upratovanie sme zorganizovali práve s cieľom zapojiť miestnu komunitu,“ uviedla hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Spomínaný prieskum vznikol v rámci projektu participácie o podobe Nobelovho námestia. Výsledkom bude záverečná správa, ktorá poslúži ako podklad pre komplexnú revitalizáciu celého priestoru.

Participácia stále beží

„Chceli sme ľuďom ukázať, že to ide aj inak. Keďže z prieskumu vyplýva, že ľudia chcú riešiť najmä neporiadok, zobrali sme veci do vlastných rúk a priestor sme za aktívnej spolupráce zamestnancov mestskej časti upratali už teraz,“ zhodnotil miestny poslanec Jozef Vydra.

„O čistotu však treba dbať celoročne, preto dúfame, že sme touto aktivitou inšpirovali ďalších ľudí a o svoj verejný priestor sa začnú viac zaujímať a starať automaticky,“ dodal.

Obyvatelia a návštevníci Petržalky sa stále môžu aktívne zapojiť do rozhodovania o budúcej podobe Nobelovho námestia. Elektronický dotazník je k dispozícii na webe www.nobelovonamestie.sk.

web od 2day