Nové komunitné kompostoviská pribudli v Petržalke na štyroch miestach

Mestská časť Bratislava-Petržalka osadila ďalšie kompostoviská na svojom území. Celkovo ich tak je, vďaka projektu „Skrášlime si svoje okolie“ a v spolupráci s JRK  Slovensko s.r.o., šesť. Každé komunitné kompostovisko je tvorené troma zásobníkmi.

Po Romanovej ul. a Budatínskej ul. pribudli v termíne od 3.5. do 7.5.2021 v bratislavskej Petržalke ďalšie záhradné kompostéry na miestach, ktoré si miestne komunity určili. Všetky kompostoviská majú svojich kompostmajstrov, s ktorými bola uzatvorená zmluva o spolupráci. Kompostmajstri  boli vybraní ešte pred realizáciou projektu, keďže kompostoviská prevádzkujú s členmi kompostujúcej komunity a nesú za celý chod kompostovania istú zodpovednosť.

Nové komunitné kompostoviská sa najnovšie nachádzajú na uliciach Lietavská, Jasovská/Žehrianska – vnútroblok, Holíčska a Pifflova. Vznikli vďaka spolupráci s miestnymi obyvateľmi a spoločnosťou JRK Slovensko s.r.o. Aj v tomto prípade pri osádzaní kompostovísk pomáhali pracovníčky z referátu čistoty a poriadku a dohliadali na priebeh montážnych prác.

 

Ako uvádza Tatiana Hajčík Stanová z referátu čistoty a poriadku, „cieľom komunitného kompostovania je umožniť obyvateľom žijúcim v bytových domoch kompostovať biologické odpady z domácností a znižovať tak množstvo zmesového komunálneho odpadu vytriedením tejto zložky.“

Tento odpad končí prevažne na skládkach alebo v spaľovni, čo má za následok negatívny vplyv na životné prostredie. Kompostovaním predchádzame tvorbe odpadu a zároveň, kompost, ktorý vznikne slúži pre potreby členov komunity na prípadné záhradnícke práce, či udržiavanie domácej flóry (hnojenie rastlín).

„V tomto roku má v pláne mestská časť Bratislava-Petržalka osadiť ďalších šesť kompostérov, ktoré budú prideľované podľa žiadostí, ktoré schválil Magistrát hl. mesta SR Bratislava“, informuje vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasáková.

V prípade záujmu o zriadenie komunitného kompostovania môžu občania podať žiadosť na  Magistrát hl. mesta SR Bratislavy s požadovanými prílohami, ktoré je možné nájsť na stránke hlavného mesta. Hlavné mesto po posúdení a splnení podmienok pre zriadenie komunitného kompostoviska vydá v lehote 45 dní stanovisko a komunitnému kompostovisku pridelí registračné číslo.

Mestská časť Bratislava-Petržalka do zriaďovacieho procesu vstupuje až v povoľovacom procese a posudzuje až konkrétne žiadosti.

 

web od 2day