Petržalka s hlavným mestom a dobrovoľníkmi realizovala jarné upratovanie na Kaukazskej ulici

Vo štvrtok, 13.5.2021 sa realizovalo veľké upratovanie na jednom z najviac znečistených úsekov v Petržalke, a to na Kaukazskej ulici, konkrétne priestoru nachádzajúceho sa v blízkosti petržalského cintorína.

Postupne zvážaný odpad sa hromadil na viacerých miestach, kde z dôvodu bujnej vegetácie bol obmedzený prístup. Napriek tomu sa podarilo naplniť odpadom tri 11-kubíkové kontajnery a tri 7-kubíkové kontajnery.

Akcia bola zo strany mestskej časti Bratislava-Petržalka organizovaná v spolupráci s hlavným mestom SR Bratislava, Komunálnym podnikom Bratislava a dobrovoľníkmi. Daždivé počasie prítomným neprialo, ale vďaka technike a nasadeniu prítomných sa podarilo stanovené skládky vyčistiť v čase do piatich hodín. Lokality pozdĺž celej Kaukazskej ul. boli rozdelené medzi subjekty, ktoré sa podieľali na čistení.

Zadná časť bola pridelená na vyčistenie Komunálnemu podniku Bratislava, ktorému sa podarilo v krátkej chvíli naplniť dva veľkokapacitné kontajnery. Odpad v danom mieste tvoril prevažne komunálny odpad a drobný stavebný odpad, ktorý bol vďaka nakladaču bezproblémovo presúvaný.

Zadnú časť pri cintoríne vyčistil referát správy verejných priestranstiev MČ Bratislava-Petržalka. V danom priestore sa nachádzal väčší počet pneumatík a vrstvený odpad pod násypmi a vegetáciou.

Zostávajúcu časť  smerom k Bratskej ul. upratovali zamestnanci z referátu čistoty a poriadku spoločne s dobrovoľníkmi. Za zvodidlami sa nachádzal rôznorodý odpad, prevažoval však najmä stavebný odpad a pneumatiky.

Najviac podnetov znečistenia eviduje mestská časť Bratislava-Petržalka práve v tejto oblasti, kde vodiči motorových vozidiel či iní nezodpovední návštevníci okolia zvyknú zahadzovať svoj odpad zo stavebných úprav svojich domácnosti,“ uvádza vedúca oddelenia životného prostredia Daniela Vašková Kasáková.

Podľa slov vedúcej oddelenia životného prostredia bolo viac než žiaduce túto situáciu vyriešiť čo najskôr a najkomplexnejšie, aby sa na danom mieste nachádzalo viac „čistých ostrovčekov“ ako tých znečistených.

 

Na Kaukazskej ul. sú tiež evidované príbytky ľudí bez domova, kde sa pravidelne zvykol odpad hromadiť. Jedna z týchto skládok ešte na mieste ostala a bude sa odstraňovať dodatočne a s ľuďmi bez domova, ktorí sa tu nachádzajú, bude komunikovať sociálne oddelenie mestskej časti.

„Lokalita za petržalským cintorínom patrí k najväčším skládkam v Petržalke. Preto veľmi pozitívne vnímam spoluprácu medzi mestskou časťou Petržalka a magistrátom hlavného mesta. Verím, že sa nám postupne podarí vyčistiť celý úsek a zabezpečiť aj preventívne opatrenia tak, aby nedochádzalo k ďalšiemu znečisťovaniu,“ uvádza zástupkyňa starostu Jana Hrehorová.

Ďalšie informácie pridáva vedúca referátu čistoty a poriadku Lenka Špodová: Pred samotnou realizáciou tejto akcie mestská časť začala komunikovať s vlastníkmi pozemku aj o možnostiach spolupráce, ktorá by mohla prispieť k zamedzeniu tvorby nelegálne uloženého odpadu. Keďže čistenie lokality bude ešte pokračovať budeme sa zameriavať primárne na tie, ktoré bývali najviac znečisťované.

V tomto prípade pôjde primárne o časť za petržalským cintorínom, pri výjazde na Bratskú ul. a v blízkosti umiestnenej maringotky. O opatreniach bude mestská časť Bratislava-Petržalka informovať postupne.

Okrem aktivity bratislavskej Petržalky výrazne pomohla aktivita Hlavného mesta SR Bratislava a dobrovoľníkov. Hl. mesto zabezpečilo prostredníctvom svojej spoločnosti OLO, a.s.  pristavenie troch veľkokapacitných kontajnerov. Zároveň zapojili do sanácie skládok aj mestský Komunálny podnik Bratislava, ktorý zabezpečil napĺňanie kontajnerov, či už prostredníctvom ručných pracovníkov alebo nakladača, rovnako ako aj mestská časť Bratislava-Petržalka.

Teší ma, že sa nám podarilo vytvoriť takúto zaujímavú spoluprácu hl. mesta, mestskej časti a dobrovoľníkov. Je v spoločnom záujme nás všetkých, aby sme nielen chránili životné prostredie, ale zároveň aj riešili tie problémy, ktoré na verejných priestranstvách máme. Rovnako ako v tomto prípade so skládkami v tesnej blízkosti miesta posledného odpočinku,“ uzatvára 1. námestníčka primátora Tatiana Kratochvílová.

web od 2day