Petržalské brehy Dunaja sa stali domovom brehule hnedej

V Petržalke si aktuálne môžeme vychutnávať pohľad na jedinečné operence. Na brehu Dunaja hniezdi až 500 párov brehúľ hnedých.

Nedávno sme vás informovali o prebiehajúcich prácach na úprave petržalských brehov v snahe prilákať vzácne druhy brehule hnedej a rybárika riečneho do ich prirodzeného prostredia. Iniciatíva sa vydarila a momentálne sa môže naša Petržalka pýšiť najväčšou kolóniou brehúľ na slovenskom úseku Dunaja.

Pri tejto príležitosti sa v stredu 16. júna konala tlačová konferencia aj za účasti pána ministra Jána Budaja z Ministerstva životného prostredia SR či odborníkov z BROZ-u (Bratislavské regionálne ochranárske združenie) a Vodohospodárskej výstavby, ktorí nám i celému svetu aj vďaka práci a podpore programu LIFE, Výskumného ústavu vodného hospodárstva, Prírodovedeckej fakulty UK a hlavného mesta ukázali obydlia brehule hnedej úplne zblízka, aby sme ich nateraz viac rušiť nemuseli.

 

 

„Veľmi sa tešíme, že tento projekt vyšiel a vďaka obnove tunajších brehov sa do Petržalky nasťahovalo až 500 párov brehúľ. Pevne veríme, že sa nám spoločne podarí týmto krásnym operencom umožniť aj úspešne vyhniezdiť,“ pochválila výsledky iniciatívy naša vicestarostka Jana Hrehorová.

Petržalská kolónia by mala hniezdisko opustiť v priebehu augusta až septembra a vrátiť sa späť v apríli. Do konca leta je preto vstup na tieto miesta zakázaný. VIAC INFO o živote týchto vzácnych stvorení nájdete aj na našom oficiálnom YouTube kanáli. Pre video a odber stačí kliknúť TU.

web od 2day