Nobelovo námestie skrášľujú stovky kvetov pelargónie v kvetinových pyramídach

V centrálnej časti Nobelovho námestia pribudli dve kvetinové pyramídy, ktoré zdobí vyše tristo červených, fialových a ružových kvetov pelargónie.

Ide o aktivitu zo strany mestskej časti Bratislava-Petržalka, ktorá ma upozorniť na potenciál využitia samotného námestia a povzbudiť miestnych obyvateľov na zapojenie sa do participačného procesu.

Petržalčania sa od marca tohto roku môžu zapojiť do online dotazníka, ktorého cieľom je zistiť názory a pohľady ľudí, ktorí každodenne fungujú v priestore Nobelovho námestia. Či už bývajú v blízkych bytových domoch, pracujú tam alebo tadiaľ iba prechádzajú. Od spustenia dotazníka sa do participácie zapojilo viac ako 500 Petržalčanov, prevažne z okolia námestia. Už teraz je však jasné, že sa obyvatelia v niektorých veciach zhodujú.

Ďakujeme obyvateľom za veľa podnetných návrhov. Vo väčšine sa prevažne zhodujú s využitím priestoru na organizáciu kultúrnych podujatí, ale prevláda aj dopyt po doplnení zelene, ktorá by priestor mierne schladila,“ uvádza vedúca oddelenia životného prostredia, územného rozvoja a dopravy Daniela Vašková Kasáková.

 

Ochladenie priestoru zvýšením podielu zelene je nielen dôležitý populárny spôsob revitalizácií verejných priestorov ako sú napr. námestia, ale majú zároveň aj estetickú funkciu.

Na základe inšpirácií z iných miest sa mestská časť Bratislava-Petržalka rozhodla umiestniť vyvýšené záhony v podobe kruhových pyramíd, aby skrášlili stredovú časť námestia. Ide o sezónnu aktivitu, ktorá môže pomôcť obyvateľom Petržalky s lepšou predstavou využitia potenciálu námestia.

Vedúca oddelenia životného prostredia dodáva, že pyramídy s pelargóniami budú osadené na predmetnom mieste do jesene.

Samotná participácia bude prebiehať do konca leta 2021 a záujemcovia sa do nej môžu zapojiť prostredníctvom webovej stránky www.nobelovonamestie.sk. V letných mesiacoch je naplánovaný workshop s odborníkmi z viacerých oblastí, s ktorými bude možnosť diskutovať o budúcnosti námestia.

Po skončení participácie sa na jej základe nastavia procesy, ktoré budú slúžiť ako podklad pre samotnú revitalizáciu.

web od 2day