Petržalskí plavčíci na Draždiaku zachránili 12-ročného chlapca

Členovia záchrannej vodnej služby na Draždiaku zachránili život 12-ročného topiaceho sa chlapca.

Pred dvomi týždňami Polícia Slovenskej republiky informovala, že 35-ročnému Lukášovi a 65-ročnému Vladislavovi hrozí za trestný čin výtržníctva väzenie. Obvinený Lukáš sa mal opakovane vyhrážať smrťou plavčíkovi našej vodnej záchrannej služby na Veľkom Draždiaku. Po jeho slovách obvinený Vladislav záchranára fyzicky napadol. V prípade dokázania viny obom hrozí trest odňatia slobody až do troch rokov.

Možno by sa obaja páni, ktorí boli podľa svedectiev prítomných výrazne pod vplyvom alkoholu, zachovali inak, ak by si dokázali uvedomiť, že kolegovia dennodenne zachraňujú ľudské životy. Minulý týždeň sa im to našťastie podarilo s 12-ročným chlapcom, ktorý sa s dvomi kamarátmi bez prítomnosti rodičov plavil na paddleboarde približne sto metrov od východného brehu jazera. Svoje plavidlo úmyselne prevrátili a keďže fúkal silný vietor, odplávalo im. Dvaja chlapci, lepší plavci, sa dostali ku brehu, ale tretí sa začal topiť.

 

„Topiaceho sme zaregistrovali a kvalifikovane vytiahli z vody pomocou záchranárskych pomôcok. Keďže pomoc bola rýchla, chlapcovi sa žiadna ujma na zdraví nestala,“ napísal nám predseda záchranárskeho spolku Tomáš Rácz v nádeji, že aj tieto dva z mnohých odstrašujúcich príkladov pripomenú všetkým obyvateľom a návštevníkom Petržalky dôležitosť ich služby.

Za našu samosprávu na záver šťastného príbehu dodáme, že aj keď pozemky v okolí Veľkého Draždiaku nepatria nám, s partnermi si uvedomujeme význam obľúbenej rekreačnej lokality. Aj preto sme i toto leto podporili záchrannú službu sumou 15-tisíc EUR z nášho spoločného rozpočtu. Naši záchranári tak budú k dispozícii až do 31. augusta každý deň a najnovšie už NONSTOP – nad rámec dohody s našou mestskou časťou. Kolegovia, ĎAKUJEME. Ste frajeri.

web od 2day