Zomrel Juraj Kubánka, posledné chvíle života prežil v Petržalke

V pondelok 19. júla vo veku 92 rokov nás navždy opustil významný slovenský choreograf, tanečník, režisér, dramaturg, libretista, spoluzakladateľ Lúčnica a dlhoročný umelecký vedúci SĽUK-u, pán Juraj Kubánka.

Narodil sa 31. októbra 1928 v obci Tri Dvory (dnešné Turie) pri Žiline v učiteľskej rodine. Počas štúdia na VŠMU bol so svojou skupinou Odzemkári jedným z rozhodujúcich činiteľov, ktorý rozhodol o umeleckom smerovaní súboru Lúčnica. Neskôr, v októbri 1949, prešiel do SĽUK-u, kde pôsobil až do odchodu do dôchodku v roku 1993 ako tanečník, choreograf a umelecký vedúci. Jeho práca zahŕňa okolo 250 tanečných diel a jeho tvorba ovplyvnila celé generácie tanečníkov na Slovensku i v zahraničí.

V roku 1966 udelili Jurajovi Kubánkovi titul zaslúžilý umelec. V roku 2003 mu generálny riaditeľ Národného osvetového centra udelil Medailu D. G. Licharda. V roku 2008 mu udelil prezident Slovenskej republiky štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy za mimoriadne zásluhy o rozvoj slovenskej ľudovej kultúry a umenia. V roku 2018 získal cenu ministerky kultúry za celoživotné umelecké pôsobenie a výrazný podiel na rozvoji slovenských profesionálnych folklórnych súborov SĽUK a Lúčnica, osobitne za výnimočnú choreografickú tvorbu s nezameniteľným tanečným rukopisom.

V neposlednom rade za svoju celoživotnú prácu len pred pár týždňami od poľského prezidenta obdržal jedno z najvyšších štátnych vyznamenaní našich severných susedov – Zlatý kríž.
Pán Juraj Kubánka prežil posledné chvíle života v našom Stredisku sociálnych služieb na Mlynarovičovej ulici. Odpočívajte v pokoji, pán umelec.

web od 2day