Na Bosákovej ulici pribudol obojsmerný cyklopruh

Starý most, Chorvátske rameno a Ovsište prepojil cyklopruh. Pribudnú aj ďalšie zlepšenia.

Kolegovia z Magistrátu hlavného mesta po konzultácii s odborníkmi z Cyklokoalície len nedávno vyznačili približne 400-metrový obojsmerný cyklopruh na Bosákovej ulici. Nový úsek tak prepojil obľúbené Chorvátske rameno, frekventovaný Starý most a len v minulom roku pripravenú cyklotrasu na Mamateyovej ulici.

Ako to však v husto zastavaných oblastiach býva zvykom, zďaleka nejde o úplne ideálne riešenie, ale o ďalší z rady kompromisov. Tentokrát medzi cyklistami a chodcami, keďže cyklopruh nateraz neukrojil vodičom z cesty, ale práve peším z chodníka.

 

Spomínaný kompromis by však mal na Bosákovej ulici pomôcť eliminovať množstvo konfliktných situácií, ktoré sa medzi chodcami, cyklistami či kolobežkármi stávali pomerne bežne. Veď existencia presne určených pravidiel – teda jasná informácia o tom, akí účastníci premávky patria na ktorú časť chodníka – zvyšuje bezpečnosť vo verejnom priestore. Nehovoriac o tom, že sama o sebe zamedzuje zakázanému parkovaniu áut na chodníku.

Samozrejme, každé zlepšenie zostane len na papieri, ak sa jeho pravidlami nezačneme riadiť my všetci i v reálnom živote.

Aby nám to išlo ľahšie, na Magistráte avizujú aj ďalšie dopravné vylepšenia a prepojenia, ktoré v tejto lokalite pribudnú čoskoro. A za zmienku stojí i skutočnosť, že ide o víťazný projekt OZ POĎME NA TO z časti občianskeho rozpočtu našej metropoly, o ktorého realizácii sme hlasmi rozhodli aj my, obyvatelia a návštevníci Petržalky. Ďakujeme, že sme k sebe ohľaduplní.

Foto: Marek Velček ©️

web od 2day