Porušenia zákona o odpadoch pri starosti o trávniky si nie sme vedomí

Piesok z detských ihrísk bol zdravotne nezávadný.

Analýza vzoriek z vybraných pieskovísk materských škôl a verejných detských ihrísk v Petržalke, ktorý naša samospráva použila na zveľadenie trávnikov a ktoré vyhodnotil aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m. preukázala, že použitý piesok nebol zdraviu škodlivý a vyhovoval požiadavkám vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky.

Vzorky boli podrobené testom priamo na podnet našej mestskej časti po tom, ako jeden z našich petržalských poslaneckých kolegov upozornil na to, že takto efektívne prevedeným pieskovaním lúk mohlo dôjsť k porušeniu zákonov o odpadoch, ochrane verejného zdravia či ochrane prírody a krajiny.

Hoci sa už v médiách objavila informácia, že Okresný úrad Bratislava pod gesciou Ministerstva vnútra SR považuje opakované použitie piesku na za nesúladné so zákonom o odpadoch, Miestnemu úradu Petržalka nebolo do dnešného dňa (04. augusta 2021) doručené žiadne stanovisko ani rozhodnutie, pretože konanie o správnom delikte stále prebieha.

„Nemáme vedomosť o tom, že by sme akýmkoľvek spôsobom porušili zákon o odpadoch. Keďže piesok nebol kontaminovaný, máme za to, že sa s ním môže nakladať ako so surovinou a používať ho na vhodné účely, akým bolo aj pieskovanie našich lúk. Okrem toho, v kontexte medializovaných informácií je piesok v kategórii odpadov vedený ako ostatný odpad, nie ako nebezpečný odpad,“ priblížil náš kolega Peter Slovák, ktorý je poverený riadením oddelenia správy petržalských verejných priestranstiev a miestneho podniku.

Cieľom nášho marcového pieskovania lúk bolo vyrovnať nerovnosti terénu pred začatím prvej fázy kosenia, ako aj prevzdušniť pôdu, ktorá použitím piesku dokáže lepšie absorbovať vodu pri prívalových dažďoch. Náš cieľ sa podaril a trávniky pekne zakvitli. O to viac čakáme na finálne rozhodnutie okresného úradu, ktoré, ako veríme, zohľadní aj všetky uvedené skutočnosti.

web od 2day