Vodohospodári odobrili plán člnkovania na Chorvátskom ramene

Plán získal schválenie Slovenským vodohospodárskym podnikom, diskusia však ďalej prebieha.

Viete si predstaviť bezmotorové rekreačné člnkovanie na Chorvátskom ramene? My áno a v prípade úspechu našej iniciatívy, teda získania kladných stanovísk a povolení od príslušných úradov, partnerov i ochranárov, by si mohli túto príjemnú aktivitu obyvatelia a návštevníci Petržalky vychutnať už budúci rok na jar. Samozrejme, s maximálnym dôrazom na ochranu vzácneho biotopu.

Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý Chorvátske rameno spravuje najnovšie informoval, že náš zámer s viacerými rozumnými podmienkami odsúhlasil. „Vo všeobecnosti podporujeme aktivity, ktoré sú zamerané na zvýšenie environmentálneho povedomia, rozvoj danej lokality a cestovného ruchu,“ povedal v tomto kontexte jeho hovorca pán Marián Bocák.

V prípade realizácie projektu by naša samospráva napríklad vybudovala len jedno stanovisko na nástup a výstup z člnkov, ktoré by bolo náležite upravené a udržiavané. Člnkovanie by sa zároveň malo konať len v období, kedy je hladina kanálu znižovaná, čiže približne od marca či apríla do novembra až decembra a v čase hniezdenia vtáctva, kosby trávnikov alebo nutnej údržby by bola prevádzka člnov pozastavená.

Zároveň platí, že Chorvátske rameno je čiastočne chráneným areálom, preto potrebujeme aj súhlas od ďalších inštitúcií, s ktorými o našom zámere – opäť s čo najväčším dôrazom na život miestnej fauny a flóry – rovnako rokujeme.

Naším hlavným cieľom je zatraktívnenie lokality a využitie potenciálu tohto mestotvorného prvku na náučné spoznávanie vzácneho biotopu. Dôraz preto kladieme na súlad s ochranou prírody a dlhodobo udržateľným cestovným ruchom. Plánovaná trasa má dĺžku 1,1 kilometra a vedie popri jazere Veľký Draždiak až po vojenský bunker B-S 13. Ide o časť, ktorá nebude dotknutá výstavbou predĺženej električkovej trasy. Na kotvenie by malo slúžiť prístavné mólo pod mostom pri nemocnici na Antolskej ulici. Viac informácií nájdete TU a v prípade ďalších noviniek vás budeme, ako vždy, opäť informovať.

web od 2day