Petržalčania rozhodli o najkrajšej predzáhradke roka

Mestská časť ich odmenila poukážkami, knihami, náradím aj kvetmi.

Prvý ročník súťaže Najkrajšia predzáhradka Petržalky má svojich víťazov. Miestny úrad ďakuje všetkým, ktorí pomáhajú zveľaďovať verejné priestranstvá.

Mestská časť Bratislava-Petržalka spustila ešte začiatkom apríla možnosť nominácie predzáhradiek do prvého ročníka súťaže Najkrajšia predzáhradka Petržalky 2021. Verejnosť prihlásila 16 účastníkov, z ktorých päťčlenná výberová komisia rozhodla o postupe ôsmich kandidátov do on-line hlasovania prostredníctvom sociálnych sietí.

 

Hlasovanie trvalo viac ako mesiac a obyvatelia tak rozhodli o konečnom umiestnení prihlásených predzáhradiek, ktoré sa v rebríčku zoradili nasledovne:

1. miesto – Ševčenkova 16 (898 hlasov),
2. miesto – Hrobákova 1 (611 hlasov),
3. miesto – Fedinova 12 (520 hlasov),
4. miesto – ZŠ Holíčska 50 (448 hlasov),
5. miesto – Haanova 16-26 (364 hlasov),
6. miesto – Krásnohorská 12 (358 hlasov),
7. miesto – Jungmannova 20 (264 hlasov),
8. miesto – Jasovská 31 (234 hlasov).

Vecné ceny za víťazné predzáhradky si okrem prvých troch miest odniesli všetci kandidáti, za ktorých mohli obyvatelia i návštevníci najväčšej mestskej časti hlasovať.

„Naša samospráva si cení aktívnu účasť na tvorbe a udržiavaní zelene, rozhodla sa preto oceniť všetkých zúčastnených finalistov, a tým im poďakovať za šikovnosť, trpezlivosť a čas, ktorí venujú do skrášľovania Petržalky,“ povedal Adrián Ševeček z referátu zelene.

Prvých troch víťazov ocenili okrem diplomov i knihami o záhradkách, hnojivami na kvety, poukážkami v hodnote 50, 30 a 20 eur na nákup záhradníckych potrieb, sadou náradia či záhradnými rukavicami. Zvyšní súťažiaci umiestnení na štvrtom až ôsmom mieste si odniesli diplomy za účasť a takisto náučné knižky o záhradkárčení. Všetci zároveň dostali aj Príručku pre zakladanie a údržbu verejných priestorov.

Petržalka sa prvým ročníkom zapojila do projektu v rámci podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad, ktoré dáva možnosť spoznať obľúbené miesta záhradného umenia v rámci celej republiky. „Cieľom je prezentovať hodnoty najmä historických parkov a záhrad verejnosti a cez ich pochopenie motivovať k ich aktívnej ochrane. Podujatie má výchovno-vzdelávací rozmer a venuje mimoriadnu pozornosť atraktívnemu a interaktívnemu spôsobu vzdelávania návštevníkov,“ uviedla Daniela Vašková Kasáková, vedúca oddelenia životného prostredia, územného rozvoja a dopravy.

Mestská časť sa snaží podporovať obyvateľov v účasti na skrášlení svojho okolia už od roku 2008, kedy sa začalo s iniciatívou v rámci projektu „Petržalské predzáhradky“. Samospráva každoročne vyčleňuje z rozpočtu financie na realizácie predzáhradiek na základe podaných žiadostí bytových domov.

web od 2day