Bobrovi zachutili petržalské dreviny

Po zásahu je bezpečnosť okoloidúcich zaistená.

V okolí Chorvátskeho ramena si viacerí všimli poškodené dreviny. Na svedomí ich má nezbedný bobor, ktorému zachutili petržalské stromy na parcelách v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku.

Vzhľadom na to, že hrozilo nebezpečenstvo ich pádu, museli ich pracovníci pristúpiť k okamžitému zásahu. Šlo o výrub najviac poškodených stromov, ale tiež o osadenie ochranných plachiet na tie dreviny, ktoré ešte živia šancu na záchranu.

Samozrejme, potrebné bude ďalšie monitorovanie situácie, a to nielen zo strany vodohospodárov ale aj nášho referátu zelene a kolegov z magistrátu, na ktorého parcelách si nezbedník taktiež pochutnával. Ako totiž komentujú situáciu naši kolegovia z oddelenia životného prostredia, územného rozvoja a dopravy: „Bobor je chránený živočích, ktorého odchytenie je pomerne náročné. Z dôvodu, že tieto živočíchy sú silne teritoriálne, v prípade odchytenia by sa do tohto územia nasťahoval v krátkej dobe iný jedinec. Štátna ochrana prírody SR preto tento krok neodporúča.“

 

Podľa ich slov, netreba zabúdať ani na fakt, že lužné lesy, ktoré sa v minulosti na území Petržalky vyskytovali vo veľkej miere, sú pre bobry prirodzeným prostredím. Chorvátske rameno je čiastočne stále prepojené s lužným lesom, preto tu bobry budú vždy hľadať svoj životný priestor.

Ďakujeme priateľom a partnerom za rýchly zásah a ochranu našich obyvateľov i zelene. A nášmu bobrovi želáme dlhý a spokojný život.

#zelenapetrzalka #petrzalkamaka

web od 2day