Spustili sme výskum o odstraňovaní inváznych drevín

Jeho výsledky prinesú význam celému Slovensku.

„Invázna drevina je nepôvodná drevina, ktorá vytláča pôvodné dreviny, ktoré sa u nás nachádzajú,“ hovorí vedúca oddelenia životného prostredia, územného rozvoja a dopravy v Petržalke Daniela Vašková Kasáková.

Tá zároveň zdôrazňuje dôležitosť odstraňovania týchto nepôvodných drevín, a tým vytváranie priestoru pre pôvodné druhy. K nim patria najmä javor, breza či lipa.

O tom, že výrub inváznych drevín je pre zelenú Petržalku mimoriadne dôležitý, sme vás nedávno informovali v našom príspevku. Táto téma zaujala aj priateľov z TV Bratislava, ktorá v reportáži vyspovedala práve šéfku spomenutého oddelenia. Pani Kasáková v nej prezrádza aj detaily o tom, prečo naša samospráva pristúpila k veľkému výrubu nepôvodných drevín práve na jeseň.

„Tento rok sme vykonali inventarizáciu inváznych drevín v areáloch materských a základných škôl, kde sme zistili, že ich počet – cca 260 kusov – je naozaj veľmi veľký,“ uvádza v reportáži Kasáková.

Boj s inváznymi drevinami sa však podľa jej slov ich výrubom zďaleka nekončí. Preto naša mestská časť Bratislava-Petržalka uskutočňuje v súčasnosti výskum o celoslovenskom odstraňovaní pňov inváznych drevín. Závery z neho tak budú prínosom nielen pre Petržalčanov, ale pre obyvateľov celého Slovenska. Viac informácií sa dozviete vo videu.

 

 

Ďakujeme našim kolegom z oddelenia životného prostredia za ich skvelú prácu. Tešíme sa, že aj vďaka ich zisteniam budeme žiť v zdravšej a zelenšej Petržalke.

#zelenapetrzalka #petrzalkamaka

 

Video: TV BRATISLAVA – www.tvba.sk ©

web od 2day