V rámci výstavby električky v Petržalke sa vysadí viac ako 1500 stromov

Magistrát hlavného mesta Bratislavy začal s nevyhnutným výrubom drevín v okolí novej električkovej trate. O zelenú Petržalku tým ale neprídeme. 

V posledných dňoch ste nás doslova zasypali zábermi výrubov stromov v uliciach Petržalky a kolegom z referátu zelene od rána neprestávajú zvoniť telefóny. Pýtate sa, čo sa to vlastne v okolí Chorvátskeho ramena deje. Vaše otázky sú oprávnené a chceme vás ubezpečiť, že všetko je tak, ako byť musí. Tieto nevyhnutné výruby drevín totiž súvisia s predĺžením električkovej trate v našej mestskej časti.

Od minulého týždňa tak môžete v jej okolí nájsť viaceré informačné tabule, na ktorých kolegovia z magistrátu vysvetľujú dôvody aktuálnych prác v týchto lokalitách. Napríklad, nápis osadený na Námestí Jána Pavla II. približuje práve nutné odstraňovanie stromov a náletových drevín.

„Súčasné dreviny nie je možné zachovať na tomto mieste vzhľadom na to, že sa nachádzajú v priestore novej trate a inžinierskych sietí.“

Magistrát jedným dychom dodáva a ubezpečuje, že na budúcej trati v úseku Bosákova – Janíkov dvor vysadí až 1 512 nových stromov, 9 925 štvorcových metrov kríkov, 22 755 štvorcových metrov rozchodníka, 9 114 štvorcových metrov lúčnych porastov a 180 228 štvorcových metrov trávnikov.

O zelenú budúcnosť Petržalky sa preto v tomto prípade netreba obávať, žiadna betónová džungľa nám nehrozí, aj keď náhradná výsadba, samozrejme, bude potrebovať niekoľko rokov, aby tú pôvodnú dobehla a predbehla. A keďže plánovaný termín dokončenia stavebných prác sa odhaduje na koniec roka 2023, dovtedy vás prosíme o zvýšenú dávku trpezlivosti, opatrnosť i spoluprácu.

Všetky aktuálne INFO o výstavbe predĺženej električkovej trate v Petržalke nájdete na www.PETRZALSKAELEKTRICKA.sk.

#petrzalka

 

web od 2day