Rozpočet 2022 je schválený. Petržalka bude hospodáriť s viac ako 54 miliónmi eur

Najviac peňazí pôjde do školstva.

Na zasadnutí miestneho zastupiteľstva v utorka 14. decembra naši petržalskí poslanci schválili rozpočet mestskej časti pre budúci rok. Celkové výdavky v roku 2022 sa tak môžu vyšplhať na 54 107 757 eur. Do kasy mestskej časti v porovnaní s aktuálnym rozpočtom pre rok 2021 pribudne 2,3 milióna eur.

„Takmer polovica bežných príjmov bude investovaná do oblasti vzdelávania a to isté platí pre kapitálové výdavky, z ktorých najviac investujeme do našich škôl,“ hovorí náš kolega a vedúci financií Mário Turan.

Dodáva, že Petržalka takto opäť zníži desiatkami rokov hromadený investičný dlh, bude môcť opäť prijať viac detí do materských škôl a opäť zlepší stravovanie i vybavenie aj v jej základných školách.

Ďalšie výdavky poputujú predovšetkým do modernizácie a chodu miestneho úradu, ktorý na rozdiel od minulých rokov drvivú väčšinu dodávateľských služieb preniesol priamo na vlastných zamestnancov, čím sa zefektívnila a skvalitnila najmä údržba v našej samospráve – od kosenia, cez opravy, až po starostlivosť o zeleň. Nemalé sumy sú vyhradené aj pre oblasti kultúry a športu, sociálnu pomoc a v neposlednom rade pre životné prostredie.

„Prilepšiť by sme si mali najmä daňou z fyzických osôb a z výnosu na dani z nehnuteľnosti. Tieto financie budeme môcť využiť na ďalšie dôležité aktivity našej mestskej časti. V roku 2022 sa tak budeme ešte viac venovať opravám chodníkov a detských ihrísk, budovaniu cyklotrás a športovísk aj revitalizácii zelene a údržbe verejných priestranstiev,“ uzatvára náš starosta Ján Hrčka.

Priatelia, po celý rok sme sa s kolegami z úradu a jeho inštitúcií snažili makať doslova naplno, aby sme zrealizovali všetky konštruktívne projekty či nápady, ktoré boli v našich silách. Veríme, že ich výsledky vidíte v praxi a že prispeli k zlepšeniu života v mestskej časti. A dúfame, že s novým a väčším rozpočtom pre rok 2022 sa nám podarí urobiť pre našu Petržalku ešte oveľa viac.

 

 

Zároveň si uvedomujeme, že peniaze v rozpočte patria všetkým Petržalčanom. Transparentné a efektívne hospodárenie s nimi preto zostáva jednou z priorít. Pre lepšiu orientáciu v novom rozpočte vám prinášame aj jednoduchý prehľad v podobe grafiky. Ďakujeme, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami.

Agentúrnu tlačovú správu k prijatému rozpočtu nájdete TU.

#petrzalkamaka

 

web od 2day