Šťastný a zelený príbeh o petržalskom vianočnom stromčeku pokračuje

K Vianociam nepochybne patria i rozprávky.

Nedávno sme vám jednu o mladom smreku, ktorému sa všetci smiali kvôli jeho nedokonalému výzoru, priniesli aj my. Vďaka úprimnej a nezištnej detskej láske sa i napriek chybám krásy nakoniec stal šťastným a zeleným petržalským vianočným stromčekom. A s blížiacim sa koncom adventu máme pre vás pokračovanie. Usaďte sa teda v pohodlí domova v rodinnom kruhu a preneste sa spolu s Petržalkou do rozprávkového sveta opäť.

 

***

Keď sa mladý a urastený, hoci neforemný smrek stal petržalským vianočným stromčekom, iné, krajšie stromy v meste to nechápali. A ako to už býva, začali ho medzi sebou nepekne ohovárať. Nielen pre jeho vzhľad, ale aj pre jeho skromnú a jednoduchú výzdobu.

Ich šepot sa niesol ďaleko za hranice Námestia Republiky a keď sa to smrek dopočul, zostal veľmi smutný. Upadol na duchu. Dokonca i jednoduchým svetielkam na jeho – síce nie najkrajších, ale rovnako zelených konároch, predtým určených na výrub a štiepku – ubudlo žiary.

„Vianoce sú predsa časom pokoja a radosti pre všetkých, nie len bohatých a krásnych. Prečo potom niekomu prekáža môj skromný odev?“ zamýšľal sa mladý smrek. „Okrem toho, stále je predsa advent, obdobie pôstu, kedy sa honos nenosí“, nechápal.

Po dlhom premýšľaní si napokon rázne povedal.

„Raz ma už ľudia dobrej vôle zachránili a spravili zo mňa symbol ich Vianoc. Tie patria všetkým, bez rozdielu. A aj keď neviem byť rovnaký, ako ostatné dokonalé stromy, advent sa pomaly končí. Ozdobím sa teda aj ja. Ale po svojom!“ 

Petržalský vianočný smrek si opäť zavolal na pomoc deti z okolia, s ktorými sa hrával. Patrilo k nim i dievčatko, ktoré ho predtým zachránilo pred jeho smutným osudom. Vyrozprával im, čo sa stalo a keď jeho príbeh počuli, obrátili sa na rodičov, aby poslali vianočnú poštu na Miestny úrad Petržalka s prosbou o bohatšiu výzdobu.

A keďže sa naši úradníci snažia riešiť veci tak rýchlo, ako to len ide, onedlho sa aj petržalský vianočný stromček s pomocou šikovných zamestnancov z oddelenia správy verejného priestranstva prezliekol z adventného do slávnostného šatu. Vniesol tak do života vianočnej Petržalky pestrú paletu farieb a v noci ju zase rozžiaril krásnym svetlom, ktoré sa nieslo v znamení pokory. Šepot za jeho konármi stíchol, ohovárania prestali, dokonca aj omnoho krajšie stromy v meste na neho prestali pozerať cez tie svoje, dokonalé, ale rovnako zelené konáre. A všetci spolu si tak opäť pripomenuli, o čom vlastne Vianoce, sviatky pokoja a radosti, naozaj sú.

***

 

Priatelia, veríme, že sa vám náš vianočný stromček v novom, slávnostnom šate páči, minimálne rovnako ako jeho šťastný a zelený príbeh. Ďakujeme, že ste s nami a prajeme vám pokojnú zlatú adventnú nedeľu v kruhu vašich najbližších.

#vianocnapetrzalka

web od 2day