S výsledkom sčítania obyvateľov nie sme a nemôžeme byť spokojní

Štatistici by mali vysvetliť, prečo má aj Petržalka prísť o milióny.

V pondelok 20. decembra sme sa zoznámili s prvými výsledkami Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021 z dielne Štatistického úradu SR. Vskutku pozoruhodné výsledky len potvrdili to, o čom sa hovorí už dávno.

Zvýšenú pozornosť z našej strany si zaslúžili najmä údaje, od ktorých sa odvíja príjem hlavného mesta SR Bratislavy, a tým i financovanie jednotlivých mestských častí vrátane našej Petržalky. Práve údaje o počte obyvateľov sú hlavným merítkom pre finálny balík peňazí, ktorý každoročne získame alebo môžeme získať do nášho spoločného rozpočtu.

Pre vysvetlenie, súčasťou reforiem verejnej správy z roku 1998 bola i takzvaná fiškálna decentralizácia, ktorej právne normy nadobudli účinnosť od roku 2005. Podľa tohto systému financovania obcí a VÚC, v rámci preneseného výkonu pôsobnosti štátnej správy prislúchajú samosprávam i dotácie zo štátneho rozpočtu odvíjajúce sa od počtu obyvateľov.

Aktuálne dáta naznačujú, že v hlavnom meste má trvalý pobyt približne 475-tisíc obyvateľov, čo je oproti reálnym odhadom o takmer 20-tisíc menej.

„Ak štatistický úrad Bratislave neprizná tých 15 až 20 tisíc obyvateľov navyše, o ktorých sme presvedčení, že tu sú, bude to znamenať zhruba o 5 miliónov eur ročne pre mesto ako celok menej. Za desať rokov to teda bude o 50 miliónov eur menej, a to už naozaj nie je sranda,“ upozornil na utorkovej tlačovej besede starosta Petržalky Ján Hrčka.

Tento, podľa nás nesprávny výsledok sčítania v porovnaní s reálnym odhadom bratislavských samospráv navyše okrem bežných príjmov ohrozuje i získavanie európskych peňazí. Túto skutočnosť zdôraznil aj primátor Matúš Vallo.

„Tieto údaje sú pre bratislavský región dôležité i v súvislosti s nárokom na využitie eurofondov.“

 

 
 

Ako najväčšia mestská časť na Slovensku súhlasíme s názorom hovorcu ZMOS – Združenia miest a obcí Slovenska Michala Kaliňáka, ktorý hovorí o nutnosti vzniku vlastného zákona o financovaní pre Bratislavu a Košice. Do tej doby však v napätí očakávame finálne výsledky sčítania obyvateľov, ktoré by mali byť vyhlásené v januári 2022.

A aby boli čo najsprávnejšie, najpresnejšie a najférovejšie, vopred dôsledne žiadame, aby štatistici dôkladne vysvetlili postupy sčítania i metodiku jeho vyhodnocovania. Práve od toho totiž vo veľkom závisí úroveň kvality života všetkých Bratislavčanov, a teda i Petržalčanov.

#petrzalka #bohatychudobnyregion

 

VIDEO: Správy RTVS ©

web od 2day