Starosta Hrčka o duálnej parkovacej politike v TA3

Od pondelka 10. januára začala v prvých troch zónach hlavného mesta platiť parkovacia politika PAAS z dielne Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy.

Nová regulácia magistrátu sa týka aj našich Dvorov 4. V ostatných lokalitách Petržalky ale zostáva v platnosti pilotný projekt petržalského parkovacieho systému, ktorý sme spustili ešte v roku 2019. A práve jeho autor a starosta našej samosprávy Ján Hrčka bol hosťom relácie Raňajky na TA3.

V najväčšej mestskej časti na Slovensku sa obyvatelia i návštevníci stretnú naraz s dvomi parkovacími politikami.

„Žiaľ, stalo sa to, čo sa vlastne nikdy stať nemalo, že bude fungovať dvojitý systém. Ľudia v tom majú chaos a občas sa im ani nečudujem,“ zhodnotil aktuálnu situáciu s opakovanými odkladmi magistrátneho projektu parkovania šéf nášho miestneho úradu.

Aký je teda hlavný rozdiel medzi mestskou a petržalskou parkovacou politikou? Jeden z najbadateľnejších je dvojaké značenie parkovacích čiar. Modré značenie zabezpečuje mestská časť, toto parkovanie je pre rezidentov bezplatné a regulované je len pre návštevníkov. Biele značenie rieši magistrát zatiaľ iba na Dvoroch 4 a je spoplatnené pre všetkých, avšak s viacerými pravidlami a možnosťami.

Čo sa obe regulácie parkovania snažia rôznymi prístupmi vyriešiť? V Petržalke je aktuálne asi 55 000 domácností. Pri spustení regulácie parkovania v roku 2019 tu parkovalo približne 33,5 tisíc áut, pričom viac ako 1000 z nich bolo nepojazdných. V noci na petržalských verejných parkoviskách stále parkuje asi 31 000 áut, no oficiálnych miest na parkovanie je iba cca 27 000.

Čo bude nasledovať ďalej? Starosta Petržalky vidí ďalší potenciál aj vo využití parkovacích miest veľkých obchodov, s ktorými už mesiace rokuje.

Ako zdôrazňuje, „keď ľudia nebudú plytvať miestom odstavenými vrakmi, keď sa existujúce parkovacie miesta dajú k dispozícii a keď ľudia trošičku znížia svoj komfort, tak problém s parkovaním bude o 80 % menší, ako je tomu dnes, pričom už za dva roky existencie nášho pilotného projektu sa vo viacerých lokalitách situácia pohla výrazne k lepšiemu.“

Viac informácií o duálnej parkovacej politike v Petržalke sa dozviete vo videu. Ďakujeme, že sa zaujímate o veci verejné spolu s nami.

 

 

#petrzalka

 

VIDEO: Televízia TA3 ©️

web od 2day