Starosta Petržalky k novému zákazu parkovania na chodníkoch

Zvyknete parkovať auto na chodníku? Ak nechcete riskovať mastnú pokutu alebo papuču, od marca 2022 by ste na to mali radšej zabudnúť.

Do platnosti totiž vstúpi novela zákona o cestnej premávke, ktorá upravuje aj pravidlá parkovania. A hoci státie na chodníkoch stále umožňuje, po novom to bude platiť len pre vyznačené a dostatočne široké chodníky. Všetko v snahe uľahčiť život chodcom, najmä rodinám s deťmi či starším ľuďom.

Takúto zmenu aj my vítame, ale stihnúť vyznačiť všetky vhodné petržalské chodníky do termínu účinnosti tejto novely nie je technicky možné. Preto samosprávy, či už naša Petržalka, Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy, ďalšie väčšie mestské časti alebo mestá lobujú za predĺženie stanoveného termínu.

„Bratislava, vrátane nás, to určite nestihne. Keby bol určený rok alebo rok a pol odklad, kompetentným zatlieskam za ďalší posun vpred v oblasti dopravy a parkovania a je to bez problémov,“ hovorí na šibeničný termín vyznačenia vhodných parkovacích miest širokých chodníkov náš starosta Ján Hrčka.

Podľa prvotného vyjadrenia kolegov z magistrátu bude za porušovanie nových pravidiel okrem pokút alebo papúč v teréne v hre aj – u nás už využívaná – objektívna zodpovednosť. Znamenalo by to, že možnosť pokutovať porušenie novej povinnosti bude mať tak hlavné mesto, štátna aj mestská polícia.

 

 

Viac informácií o ďalších novinkách v parkovaní, ktoré už schválili poslanci parlamentu, nájdete v reportáži Televíznych novín TV Markíza.

#petrzalka

 

VIDEO: Televízia Markíza ©

web od 2day