Petržalské školy menia stravovací systém k lepšiemu

Jedálne budú variť zdravšie a chutnejšie jedlá.

Vybrané základné a materské školy v Petržalke sa ocitli medzi 3000 školami zapojenými do medzinárodného programu Skutočne zdravá škola v rámci európskeho projektu SchoolFood4Change. Na projekte budú okrem zamestnancov školských jedální participovať aj študenti, rodičia, učitelia, ale aj miestni farmári či remeselníci.

Mestská časť Bratislava-Petržalka je zriaďovateľom 25 materských a 11 základných škôl, ktoré navštevuje takmer deväť tisíc detí. Denne ich školské jedálne vyprodukujú stovky rozmanitých jedál v podobe desiat, obedov a olovrantov.

Najľudnatejšia samospráva vníma dôležitosť kvality jedál a najmä v posledných rokoch vyvíja snahu k tomu, aby na tanieroch školákov končila pestrá a vyvážená strava dôležitá pre ich zdravý rast a vývin.

Aj preto začala pred dvomi rokmi s postupnou modernizáciou jedální a kuchýň a nákupom nového zariadenia na prípravu jedál, ktoré okrem kvalitnejšieho spracovania surovín výrazne uľahčili prácu kuchynskému personálu.

Samotné školy a škôlky sa hlásia k zdravej výžive a vytvárajú projekty na podporu zdravých jedál alebo sa zapájajú do projektov pod hlavičkou firiem. Napríklad MŠ Strečnianska vytvorila projekt Zeleninkoví kamaráti na prevenciu obezity; ZŠ Holíčska sa zas prihlásila do projektu Čerstvé hlavičky v gescii známeho obchodného reťazca, čím sa zapojili do súťaže o zabezpečenie prísunu čerstvého ovocia a zeleniny počas celého školského roka.

Veľkú úlohu pri podpore kvalitného stravovania na petržalských školách zohráva aj ich zriaďovateľ, mestská časť, ktorá sa aktívne zapája do rôznych výziev Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Európskej Únie a iných domácich či medzinárodných organizácií.

Aktuálne sa vďaka spolupráci s občianskym združením Skutočne zdravá škola zapojila do rovnomenného programu, ktorého cieľom je podpora nielen slovenského potravinového systému školského stravovania, ale aj udržateľnosti planéty.

To sa snaží dosiahnuť inováciou obstarávania a spracovania potravín, propagáciou zdravej a chutnej výživy ohľaduplnej k životnému prostrediu a celkovej zmene prístupu k stravovaniu.

 

Zapojilo sa 16 škôl

 

Ako tvrdí zástupkyňa petržalského starostu Jana Hrehorová, ktorá je aj iniciátorkou environmentálneho projektu Spoločne EKO prebiehajúcom v réžii mestskej časti, zdravá strava a udržateľnosť k sebe nepochybne patria a mali by byť súčasťou kultúry vzdelávania už v ranom veku detí.

“Našu účasť v medzinárodnom projekte veľmi vítam. Ďakujem všetkým školám, ktoré sa v tejto fáze zapojili do projektu. Najskôr sa budeme vo vybraných školách zameriavať na vzdelávanie detí, kuchynského personálu a učiteľov v oblasti stravovania, zámerom je do procesu vtiahnuť aj rodičov. Následne plánujeme otestovať nové postupy pri obstarávaní dodávateľov surovín na prípravu jedál a v poslednej fáze budeme výsledky implementovať v praxi,” tvrdí o postupnosti krokov Hrehorová.

Do programu Skutočne zdravá škola sa v Petržalke zapojilo celkovo 15 materských škôl a jedna základná škola. Projekt bude spustený 1. apríla 2022 a potrvá štyri roky.

 

Vzdelávať sa bude interaktívne

 

Ako napovedá samotný názov programu, snahou platformy je skutočne zabezpečiť deťom chutné a zdraviu prospešné jedlá v príjemnom prostredí a zároveň docieliť, aby porozumeli vzťahu medzi jedlom, vlastným zdravím a svetom, v ktorom žijeme.

Podľa členov občianskeho združenia je téma jedla natoľko univerzálna a komplexná, že prechádza prakticky všetkými vzdelávacími oblasťami, prostredníctvom čoho je možné naplniť veľkú časť očakávaných vzdelávacích výstupov od úrovne predškolského vzdelávania až po stredné školy.

Súčasťou vzdelávania preto nebude len teória o zdravom stravovaní, ale aj praktické interaktívne kurzy varenia, záhradkárčenia, lekcie o výžive, show varenia naživo. Tie budú určené pre všetkých relevantných školských potravinových aktérov od študentov, rodičov a učiteľov, farmárov, kuchárov a zamestnancov jedální, až po odborníkov z oblasti obstarávania udržateľných potravín, dietológov aj miestne farmy a remeselníkov.

Projekt SchoolFood4Change (SF4C) je financovaný z programu EÚ pre výskum a inovácie Horizont 2020, zapája celkovo 3000 škôl s dopadom na 600 000 mladých ľudí v 16 mestách a regionálnych samosprávach v 12 európskych krajinách.

Koordinácia projektu je v réžii medzinárodnej mimovládnej organizácie ICLEI – Local Governments for Sustainability a prebieha pod odbornou garanciou Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu.

 

Zoznam petržalských materských a základných škôl, ktoré sa zapojili do programu Skutočne zdravá škola:

  • ZŠ Pankúchova 4
  • MŠ Bohrova 1
  • MŠ Bradáčova 4
  • MŠ Bulíkova 25
  • MŠ Gessayova 31
  • MŠ Haanova 9
  • MŠ Holíčska 30
  • MŠ Jankolova 8
  • MŠ Lachova 31
  • MŠ Lietavská 1
  • MŠ Macharova 1
  • MŠ Pifflova 10
  • MŠ Rovniankova 8
  • MŠ Röntgenova 16
  • MŠ Šustekova 33
  • MŠ Vyšehradská 17

web od 2day